Militærpress og benkpress er to fantastiske baseøvelser for overkroppen, og mange har lyst til å bli sterkere i disse øvelsene. Les videre for å få tips til hvordan du kan bryte gjennom platåer og utvikle presstyrken din videre.

Styrkenivå og individuelle forskjeller

Hvilke øvelser man er sterkest i avhenger av både genetiske forutsetninger og av hvor mye du har fokusert på nettopp disse øvelsene. For eksempel er kvinner relativt sett svakere i overkroppen enn i beina sammenlignet med menn. Da må man nødvendigvis også forvente at det generelt er større avstand mellom maksen i knebøy og benkpress hos kvinner enn hos menn.

Noe som også er avgjørende for styrkeutvikling i pressøvelsene er anatomien, der personer med lange armer dessverre kommer dårligere ut. Det er fordi de får en lengre løftevei og derfor må utvikle mer kraft enn personer med kortere armer.

Prioritering

Når man skal bli bedre i en øvelse eller utvikle en muskelgruppe så er det viktig at dette blir prioritert. Man kan ikke bli best i alt samtidig.

Til og med styrkeløftere, som «bare» skal bli sterke i knebøy, benkpress og markløft har gjerne perioder med ekstra fokus på å videreutvikle momenter i ett av løftene.

benkpress

Strukturert treningsprogram

Når du har bestemt deg for å prioritere å bli sterkere i pressøvelsene gjelder det å finne et smart treningsprogram som passer deg og ditt nivå. Treningsprogrammet må være bygget opp slik at det sikrer kontinuitet og progressiv overbelastning. Det vil si at du over en gitt tid er nødt til å løfte tyngre eller utføre et større treningsvolum enn det du gjør nå.

Hvor lang tid det tar før man kan forvente progresjon avhenger helt av nivået ditt i dag. Ligger du svært tett oppunder ditt absolutte potensiale kommer kiloene saktere enn hvis du er nybegynner.

Hvis du ikke har trent etter et strukturert treningsprogram frem til nå vil du garantert få fremgang hvis du begynner å følge et du liker. Det finnes uendelig mange apper med gratis treningsprogram og program på nett som du kan laste ned og følge.

Er du viderekommende og har trent etter strukturerte programmer i flere år og føler du har stagnert kan det være på tide å kontakte en trener som kan hjelpe deg videre. Trenere innen styrkeløft er eksperter på å lage programmer som skal øke maksstyrken.

En generell forutsetning for at du lykkes med treningsprogrammet er at du følger det, og at du følger det lenge nok til at du faktisk kan få målbare resultater.

Mobilitet

Menn kan ofte oppleve at det er mobiliteten som begrenser dem i pressøvelsene. I militærpress trenger man god skuldermobilitet for å klare å presse vekten over hodet på strake armer.

I benkpress klarer man å løfte mer hvis man spenner ryggen i en skikkelig bue. Hvis mobiliteten er årsaken til at du har stagnert bør du prioritere å trene og tøye overkroppen slik at du blir mer mobil i skuldre og brystrygg.

benkpress

Valg av støtteøvelser

Når du har bestemt deg for at du vil bli sterkere i benkpress eller militærpress er det også lurt å velge seg ut støtteøvelser som styrker musklene du bruker i pressøvelsene.

Det er selvsagt en fordel å både være sterk i og har velutviklet muskelmasse i musklene som hovedsakelig driver press- øvelsene. I militærpress er det skuldermusklene og i benkpress er det brystmusklene. Derfor er det lurt å legge inn noen støtteøvelser med fokus på muskelvekst i disse musklene.

For å bygge generell overkroppsstyrke bør du trene ryggmusklene også, gjerne drag både horisontalt og vertikalt. Så legg inn pull ups og roøvelser også. Ved å ha en velutviklet og sterk rygg får du en god base og støtte når du skal løfte militærpress eller benkpress. Dessuten betyr som regel mer muskelmasse også økt styrke.

Triceps er en viktig muskel i pressøvelser, og for å bli skikkelig sterk er det viktig å passe på at denne både er stor og sterk. Les her om hvordan du trener triceps optimalt.

Realistisk målsetting og tålmodighet

Treningsresultater kommer dessverre ikke over natten. Du må jobbe målrettet og kontinuerlig over tid for å få avkastning. Derfor er det viktig at du stoler på prosessen og ikke gir opp! Sett deg gode mål som samsvarer med ditt treningsnivå og din kapasitet.

benkpress

Så hvordan blir du sterkere i benkpress og militærpress?

Mange som bestemmer seg for å øke fokuset på en spesiell øvelse går ofte litt for hardt og ivrig ut. Det stemmer at man bør trene en muskel eller bevegelse oftere for å få progresjon, men fordi skulderleddet kan være følsomt for plutselig overbelastning kan det være lurt å holde seg til å trene varianter av benkpress eller militærpress tre ganger i uken.

Velg litt ulike varianter av øvelsene for hver økt. På den måten blir ikke den samme bevegelsesbanen belastet hver eneste økt, og du reduserer risikoen for overbelastningsskade.

I et smart treningsprogram vil også belastningen fra økt til økt være forskjellig. Både fordi det er skadeforebyggende, men også fordi man ser at det gir bedre progresjon enn å trene med samme vekt hver gang.

Varianter av benkpress

 • Vanlig benkpress
 • Benkpress med smalt grep
 • Benkpress med beina opp fra gulvet
 • Benkpress med strikkhjelp
 • Benkpress med stopp på eller rett over brystet
 • Benkpress med manualer
 • Skrå benkpress med stang eller manualer

Varianter av militærpress

 • Vanlig militærpress
 • Push press
 • Push jerk
 • Skulderpress med hantler
 • Sittende militærpress
 • Arnoldpress
 • Håndstående push ups

Livsstil

Hvis det er viktig for deg å få gode resultater på trening er også hva du gjør ellers viktig. Få nok søvn og ha variert og næringsrikt kosthold med nok protein. Det er også viktig å få nok restitusjon mellom øktene, og ha lite stress i livet.

I en hektisk hverdag er ikke alltid dette enkelt å få til, og dermed bør også forventningene til treningsresultatene justeres deretter.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

Sunn mat levert på døren – Bestill i dag og få 1 000 kr rabatt fordelt på dine fem første matkasser!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022