Black Diamond Distance Carbon FLZ er sannsynligvis et av de beste alternativene blant for alle stav-elskende turvandrere og løpere. Disse stavene veier forsvinnende lite, og er mer kompakt enn noen kan forvente.

Du har sikkert kjent på følelsen av å gripe tak i en mugge full av vann, for så å oppdage at den nesten er tom og nesten letter fra bordet i det du løfter opp med full kraft. Slik er det også med Black Diamond Distance Carbon FLZ. Black Diamond sine letteste teleskopstaver er så latterlig lette at vi gang på gang blir overrasket når vi tar de i bruk. Og vekten er ikke det eneste som overrasker. Da pakken fra DHL ramlet inn døra, var undertegnede først sikker på at Black Diamond hadde glemt å legge ved stavene, for disse teleskopstavene er virkelig kompakte.

Lett og kompakt

Black Diamond Distance Carbon FLZ er et ultralett og kompakt sett teleskopstaver som er beregnet for alle som ønsker å ferdes lett og raskt samtidig som de enten benytter stavene, eller bare har de med i sekken. Det finnes et hav av ulike teleskopstaver, men ytterst få lar seg folde sammen til å måle kun ca. 40cm i sammenslått lengde. For best mulig tilpasning til hver enkelt bruker, kommer Black Diamond Distance Carbon FLZ i tre ulike lengder hvorav hver lengde har mulighet for 20 cm justering. Det høres kanskje lite ut for en teleskopstav, men at disse stavene i det hele tatt tilbyr justeringsmuligheter, er ikke annet enn imponerende. Så lenge du velger stavlengden som dekker ditt bruksområde, har du mer enn nok lengde å gå på for å justere høyden etter terrenget.

Hvis ikke dette er kompakt nok for deg, så kan du legge opp løpingen å begynne med strikking.

Distance FLZ er flere modeller, hvorav modellene i karbon og aluminium er de mest populære. Under ser du en oversikt over vekt og størrelser for de ulike modellene.

Karbon utgave

 • 95-110cm: Sammenslått; 34cm. Vekt. 350g.
 • 105-1250cm:  Sammenslått; 37cm. Vekt. 360g.
 • 120-140cm:  Sammenslått; 40cm. Vekt. 370g.

Aluminium utgave

 • 95-110cm: Sammenslått; 34cm. Vekt. 415g.
 • 105-1250cm:  Sammenslått; 37cm. Vekt. 445g.
 • 120-140cm:  Sammenslått; 40cm. Vekt. 475g.

Det finnes også en egen versjon for damer, uten at vi har klar å se none forskjell fra disse og de «originale» Ønsker du å tyne vekten og stivheten ytterligere, kan du velge Black Diamond Distance Carbon Running Poles som klokker inn på pene 95g per stav i 120cm lengde. Disse stavene er dog ikke foldbare.

 

Perfekt for ultraløpere, fjelløpere og vandrere

Black Diamond har hatt denne modellen i sortimentet i flere år, og tanken bak en superlett og kompakt stav var nok i starten mye tiltenkt klatrere som hadde behov for å være minst mulig opp, men som trengte staver som støtte på vei ned. Black Diamond er nemlig en gigant i klatreverdenen, og de senere årene har de gradvis ekspandert til å innta markedet for fjelløping og ultraløp. Begge disse målgruppene er midt i blinken for Black Diamond Distance Carbon FLZ , og stavene har etterhvert truffet en nokså bred målgruppe.

Den første utgaven imponerte stort, men hadde en utfodring med stivheten og bruddstyrken. Karbon er et materiale du skal behandle pent, og årets modell har fått en solid oppgradering uten at det nødvendigvis synes. Stavene er nå både sterkere og stivere enn forrige modell, og krysser av på de fleste ingrediensene for hvordan lage den perfekte teleskopstav.

Black Diamond skal også ha skryt for veldig god kundeservice dersom du skulle få problemer med stavene. Om du åpenbart knekker den selv vil det nok stilles spørsmålstegn ved en eventuell garanti, men undertegnede har to ganger (over flere år) fått erstattet aluminium utgaven på grunn av tretthetsbrudd.

 

Enkel og sikker lås/lukkemekanisme

Et av de skjøreste punktene på en teleskopstav er lukkemekanismen som holder de ulike delene sammen. Black Diamond Distance Carbon FLZ benytter en kombinasjon av Z-Polar teknologi (foldbare ledd) og FlipLock låsesystem. Leddene holdes sammen av et kevlar-vaier beskyttet i en slags slange. Stavene låses i utstrakt posisjon ved å trekke delene fra hverandre, deretter løfter du den øverste delen en liten centimeter, og en metallknapp spretter ut fra innerstaven og fester seg i et spor på stangen. Dette sørger for at samtlige ledd holdes sammen og forhindrer staven fra å kollapse. På det øverste leddet sitter en FlipLock, en slags klemme som brukes til å regulere høyden med 20cm dersom du trenger noe å gå på. Denne er enkel å åpne/lukke i fart, og lar seg også betjene med hansker.

FlipLock-låsemekanismen fungerer utmerket. Den store lukkemekanismen er enkel å åpne/lukke, samt at den gir mulighet for å justere staven 20cm i lengderetning. Den lille metalltuppen som stikker ut midt på den bakerste staven, sørger for å holde alle leddene sammen.

 

Komfortabelt og sikkert grep

En stav skal primært brusks til å avlaste, dersom noe ved staven er så ubehagelig at det heller belaster, er hensikten helt borte. Vandrer eller løper du i 8 timer med stavene i hendene, skal vi love deg at hendene dine vil sette pris på et godt håndtak. Hvis håndtaket på staven ikke passer hånden din, eller produsenten vare ikke har klart å lage dette riktig, vil du kunne ende opp med slitne hender, gnagsår og masse blemmer.

Black Diamond Distance Carbon FLZ kommer med et behagelig og godt utformet håndtak i EVA-skum. Dette kjennes mykt, men fast, og gir akkurat passe friksjon i håndflaten. Den øverste delen av håndtaket (ca.10-11cm) er ergonomisk utformet for å passe best mulig i hånden når du griper rundt det. De nederste 8-9cm er dekket av et tynnere lag EVA-skum og gjør at du kan variere hvor på staven du ønsker å holde alt etter terreng og eget ønske.  Stavene er også så godt balansert vektmessig at det er perfekt å holde rundt den nederste skum-delen dersom du bare ønsker å bære stavene i hendene.

Håndtakene på Black Diamond Distance Carbon FLZ er laget i EVA-skum, er faste og komfortable, og gir akkurat passe friksjon til at de ligger godt i hånden.
De øverste ca.20 centimetrene av håndtaket er dekket av EVA-skum. Den øverste delen er ergonomisk utformet slik at staven ligger godt i hånden, mens den nederste delen har et tynnere lag EVA-skum som gjør det enkelt å variere grepet ut i fra terrenget.

Håndstroppen er laget i et bredt nylonmateriale, og størrelsen på løkka kan enkelt justeres med borrelås. Løkkene har relativt god plass, så det bør ikke by på problemer å bruke tykkere hansker.

 

Tåler juling tross skjørt materiale

Black Diamond har en hel rekke av ulike staver, både i faste lengder og teleskopstaver. Nesten samtlige modeller tilbys i enten aluminium eller karbon, hvorav sistnevnte er noe lettere, men koster også mer. Det kommer ikke som noen bombe at karbon er et skjørere materialet enn aluminium, men klarer du å foredle det riktig, så er det helt utrolig hvor mye karbon tåler. I lengderetning er det dønn stivt, og risikoen oppstår først når du får slag fra siden. Likevel, Black Diamond Distance Carbon FLZ har vist seg å tåle virkelig mye. Flere ganger har vi vært sikker på at stavene skulle ryke, enten når staven ble kakket mot en stein, har sittet fast mellom sprinklene på en ferist, eller havnet mellom bena på undertegnede, men stavene har overlevd med glans hver gang.

Du trenger likevel ikke å være rakettforsker for å forstå at du bør være litt forsiktig med hvordan du behandler stavene, så du trenger ikke å utfordre de mer enn du trenger i terreng der risikoen for en stavbrudd er større enn normalt. Vet du med deg selv at du ferdes mye i stav-brekker-vennlig-terreng, eller bare har kronisk angst for å knekke staver, så anbefaler vi at du velger aluminiums-modellen.

 

Ekstra tupper/trinser for alle forhold

Black Diamond Distance Carbon FLZ kommer med utskiftbare stavtupper slik at du enkelt kan tilpasse tuppene til underlaget. Tuppene som kommer med stavene er i metall og tåler solid mye juling før de i det hele tatt blir synlig slitt. Det følger også med ekstra «Carbide Tech Tip», et ekstra kraftig og slitesterk materiale som egner seg bedre på stein og is. I tillegg har får du plastikktupper som egner seg bedre til mykt underlag.

De to metalltuppene fungerer veldig bra, og biter godt fra seg på nesten alt underlag vi planter staven på – til og med is. Plastikkhettene kunne derimot vært bedre, og aller helst burde de vært byttet ut med rene gummiknotter. Hvis du ikke er klar over at hettene har en funksjon, så er det nok veldig lett å tenke at de bare fungerer som beskyttelse for stavtuppene. Så snart du begynner å bruke de, vil de raskt slites ned til det blir hull igjennom til piggene. Dersom du skal bruke stavene mye på vei, eller veldig fine stier, kan det være en god idé å kjøpe gummiknotter først som sist.

Black Diamond Distance Carbon FLZ teleskopstav
Black Diamond Distance Carbon FLZ kommer med små plastikkhetter som kan brukes på asfalt eller myke stier. De slites dessverre raskt, så det anbefales å kjøpe gummiknotter dersom du bruker stavene på asfalt. De medfølgende karbidknottene er heldigvis veldig solide.

Black Diamond har heldigvis gjort stavene kompatible med snøtrinser slik at du kan bruke stavene på typiske bre-turer og i områder der du må baske deg gjennom snøen. Black Diamond Distance Carbon FLZ er ikke teleskopstaver til vinterbruk, men det er utrolig greit kunne sette på et par større trinser når du skal traske over en stor bre i sommerhalvåret.

Konklusjon

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Product Name: Black Diamond Distance Carbon FLZ

Brand: Black Diamond

MPN: 1799

Currency: NOK

 • Vekt - 88%
  88%
 • Pakket størrelse - 100%
  100%
 • Bruksområde - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 88%
  88%
 • Brukervennlighet - 90%
  90%
90%

Konklusjon

Er du på jakt etter et sett lette og kompakte teleskopstaver som du nesten umerkelig kan ta med deg overalt hvor du legger ut på tur, så bør Black Diamond Distance Carbon FLZ være et av de heteste alternativene på listen din. Med sin utrolig kompakte form, lave vekt, høye bruddstyrke og eksepsjonelle brukervennlighet, krysser Black Diamond av på samtlige punkter som skal til for å innfri en fjelløpers krav til utstyret.

Pros

 • Vanvittig kompakt i foldet tilstand.
 • Lette!
 • Veldig enkle å betjene.
 • 20 cm justeringsmuligheter er mye.
 • Solide.
 • Komfortabelt håndtak.
 • Ekstra tupper til ulike forhold.
 • God garantiordning.

Cons

 • Plastikktuppene blir litt for spinkle og slites raskt i stykker.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022