Endelig, og ikke et sekund for tidlig, lanserer Bang & Olufsen sine første trådløse ørepropper med avansert aktiv støydemping. Her er Bang & Olufsen Beoplay EQ.

Bang & Olufsen er uten tvil kjent for sine produkter med fokus på flott design og en mektige lydopplevelse, men de har hengt etter når det kommer til å tilby kanskje det mest etterspurte produktet i dagens marked – trådløse ørepropper med aktiv støydemping (ANC). Dette har blitt den nye standarden, og nesten samtlige merker har en eller flere modeller med ANC som en del av pakka.

Da vi testet Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport tidligere i år var vi mektig imponert over lyden og det flotte utseende, men mangelen på ANC og det store ladeetuiet gjorde det vanskelig forsvare et kjøpe til nærmere 4000kr. Nå er begge disse «problemene» rettet opp, og danske Bang & Olufsen kan stolt presentere Bang & Olufsen Beoplay EQ.

Bang & Olufsen Beoplay EQ – Design og batteritid

La det være sagt igjen, Bang & Olufsen kan design. Ikke bare er selve øreproppene pent utformet, men også ladeetuiet er til de grader forseggjort. De to proppene minner mye om tidligere modeller der den runde proppen i plast prydes av innskriften «B&O» på en aluminimusplate på utsiden. Denne platen fungerer også som touchkontroll for proppene, noe vi kommer innpå siden.

For best mulig passform kan du velge mellom silikonpropper i fire ulike størrelser, pluss et par COMPLY memoryfoam propper. I motsetning til Beoplay E8 Sport følger det ikke med finner for ekstra sikkerhet om du skulle bruke proppene til trening. Vekten på 8 gram per propp legger seg noen over snittet, og det merkes i det du setter de i øret. Hvis du ikke finner en god passform med en gang, så kan den høye vekten bidra til at de lettere faller ut. For vår del var det umulig å få Bang & Olufsen Beoplay EQ til å sitte godt under trening, og de ble primært brukt til å lytte til musikk og film innendørs.

Bang & Olufsen Beoplay EQ kommer i to farger; Black Anthracite (svart) og Sand Gold Tone (hvit/gull).

Nydelig ladeetui

Ladeetuiet er produsert i romfarts-aluminium, og det blanke overflaten er virkelig lekker der den nærmest reflekterer omgivelsene som et speil. Etuiet har også blitt betydelig slankere enn etuiet til Beoplay E8 Sport, og det får nå plass lettere plass i lommen. Det er likevel fremdeles betydelig større enn ladeetuiet på f.eks. Jabra Elite-øreproppene og Apple AirPods. På baksiden finner vi en USB-C inngang til lading, men dekselet støtter også Qi-standarden og trådløs lading. Fra 0-100% bruker Bang & Olufsen Beoplay EQ rundt 1,5 time på å lade, mens 20 min hurtigladning gir deg nok til 2 timer lytting. I front indikerer et LED-lys batteristatusen til øreproppene, noe du får enda bedre oversikt over i Bang & Olufsen appen.

Batteritiden er i følge Bang & Olufsen opptil 6,5 timer med ANC aktivert, mens to ekstra fulle ladinger gjennom ladeetuiet gir totalt 20 timer. Dersom du deaktiverer ANC vil du kunne forvente ytterligere 1 time batteri. Dette er ikke best i klassen, men for de fleste bør det være mer enn nok. At øreproppene også kan lades trådløst gjør det enkelt å bare legge de på en ladeplate når de ikke er i bruk. Merkelig nok kan ikke øreproppene slåes av manuelt, så de blir liggende påskrudd i etuiet i 15 minutter før de slår seg av.

I motsetning til de mer treningsorienterte B8 Sport er ikke Bang & Olufsen Beoplay EQ helt vanntette, men IP54-sertifiseringen gjør de likevel beskyttet mot svette- og støv.

 Tilkobling og lydkodek

Bang & Olufsen Beoplay EQ støtter nå både Microsoft Swift Pair og MFI (Made For iPhone) som gjør at de lettere kobler seg til både Android- og iOS-enheter. Øreproppene er også oppgradert til Bluetooth 5.2 som gir forbedret rekkevidde og stabilitet sammenlignet med tidligere versjoner. Vi opplevde aldri dette som noe problem med Beoplay E8 Sport, men det er fint å se at Bang & Olufsen støtter den nyeste teknologien. Øreproppene kan huske opptil 8 ulike enheter slik at de ikke behøver og pares på nytt hver gang du kobler til en ny enhet. Det er ingen Multi Point støtte, så du må fremdeles velge øreproppene i oversikten over Bluetooth-enheter på enheten du bruker.

Det ironiske her er at vi slet voldsomt med å koble til øreproppene til samtlige mobiler vi prøvde med (iPhone 12 Pro, Samsung Galaxy S10e og Huawei P40 Pro), men når vi først fikk det til med iPhone 12 Pro, så var kontakten stabil og god.

For virkelige lyd-entusiaster kan Bang & Olufsen skilte med høyoppløst lyd takket være støtten aptX Adaptive til Android-enheter som støtter dette, og Apple AAC. Forsinkelser er så godt som fraværende, og øreproppene egner seg derfor godt å se film eller å bruke under spilling.

Beoplay EQ – Betjening

Betjeningen på Beoplay EQ er lik som på Beoplay E8 Sport. Proppene betjenes ved å «tappe»/touche på utsiden av proppene, og det meste lar seg styre uten at du behøver å finne frem telefonen. Det er ikke mulig å endre oppsettet på knappene.

Bang & Olufsen Beoplay EQ
Utsiden av proppene er sensitive og proppene betjenes via touch.

Et dobbelttrykk på høyre ørepropp starter/pauser musikken, eller besvarer/avslutter en samtale. Dobbelttrykk og hold inne høyre ørepropp for å øke volumet, eller det samme for venstre propp for å redusere det. Ettersom Beoplay EQ nå støtter ANC, kan du dobbelttrykke på venstre ørepropp for å endre mellom ANC, transparens (slipper inn lyd fra utsiden) og nøytral modus.

Betjeningen fungerer bra stort sett bra, selv om det kan være litt utfordrende å trykke/tappe riktig når du trener med høy intensitet, spesielt dersom du skal dobbel- eller trippel «tappe». Her er fysiske trykk i utgangspunktet bedre, men samtidig kan det føre til at du presser øreproppene ubehagelig hardt inn i øret. Det som kanskje frustrerer mest, er at det er en liten forsinkelse mellom tidspunktet der du utfører handlingen (trykker), og at proppene reagerer. Dette kan føre til at du dobbelt-tapper kontrollen fordi du ikke trodde det første trykket ble registrert. Funksjonaliteten begrenses også umiddelbart i det du benytter kun en ørepropp. Da er det kun pause/start som fungerer.

Bang & Olufsen Beoplay EQ har ingen innebygd stemmestyring, men du kan bruke kontrollene til å aktivere stemmestyringen på mobilen (iOS/Google Assistant).

ANC (Aktiv støydemping)

Bang & Olufsen Beoplay EQ er de første trådløse øreproppene fra Bang & Olufsen med aktiv støydemping. Beoplay EQ benytter såkalt «Adaptiv ANC» som kombinerer aktiv støydemping og passiv støydemping (forseglingen mellom øreproppene og øregangen).

En egen ANC Chip og seks mikrofoner jobber kontinuerlig for å justere ANC-nivået for å skape en mest mulig sømløs opplevelse. I utgangspunktet trodde vi at graden av ANC kunne justeres i Bang & Olufsen appen, men foreløpig har vi ikke sett noe til dette verken i iOS eller Android appen.  Uansett, Beoplay EQ gjør en god jobb med å filtrere ute den verste støyen. Det som kanskje er det beste, er at vi ikke merker noe trykkende ubehag i øret selv med ANC aktivert. Som regel bruker ANC-funksjonen å gå noe utover lydbildet, men det kan vi ikke si vi opplevde i sørlig stor grad her.

Beoplay EQ støtter Ambient Sound, eller «Transparens» som danskene har valgt å kalle det, og gjør det muligh å slippe inn lyd fra omgivelsene. I motsetning til Beoplay E8 Sport kan du ikke justere hvor mye lyd du ønsker å slippe inn fra omgivelsene, og vi antar dette skyldes at Beoplay EQ har såkalt adaptiv ANC som skal justere dette selv. Mest av alt savner vi tilbakemelding på hvilken modus vi benytter når vi endrer mellom «normal», «ANC» og «Transparens». Her kan Bang & Olufsen fint komme med en oppdatering som forteller hvilken lpttemodis som til enhver tid benyttes.

Lydkvalitet og tilpasning

Bang & Olufsen har et navn å leve opp til, og hver gang vi lytter til musikk fra et Bang & Olufsen-produkt, så forventer vi «det lille ekstra». Lydkvaliteten har alltid vært selskapets styrke, og med utgangspunkt i de allerede svært solide Bang & Olufsen Beoplay E8, har Bang & Olufsen valgt å beholde den samme signaturlyden, og «bare» lagt til ANC. Det skal dog nevnes at de elektrodynamiske driverne har økt i størrelse til 6,8mm fra Beoplay E8 3rd gen sine 5,7mm, slik at det er enda mer trykk i lyden.

Og Bang & Olufsen Beoplay EQ leverer absolutt så godt som vi håper. Rett ut av boksen er lyden allerede godt justert, men du kan også benytte den av innebygde 6-trinns equalizeren i Bang & Olufsen appen til å tilpasse lydbildet etter egne preferanser, eller bytte enkelt mellom fem forhåndsinnstilte lyttemoduser. Den relativt lukkede passformen sørger for at bassen kommer godt frem, og musikken klarer å «fylle rommet» og å engasjere på en fantastisk måte. Før vi fikk satt øreproppene på skikkelig prøve med et brest register av ulike låter, må vi ærlig innrømme at vi synes 4300 kr for disse proppene er uforskammet mye. Men, etter å ha sittet nærmest målløs å beundret lydkvaliteten i altfor mange timer, så er det nesten så vi drister oss til å si at lydkvaliteten er verdt prisen alene. Dette er virkelig bra. Det eneste vi kunne ønsket oss er muligheten til å spille enda litt høyere, men det er antageligvis ikke bra for ørene…

Samtalekvaliteten er også imponerende god til denne type trådløse ørepropper å være. Beoplay EQ benytter nå to mikrofoner retningsbestemte mikrofoner dedikert til samtale. Ettersom proppene ikke har den karakteriske «pinnen» som for eksemepel AirPods Pro eller Huawei FreeBuds Pro, blir ikke samtalekvaliteten like god som disse, men så er til gjengjeld Bang & Olufsen Beoplay EQ langt mer diskre. Når ANC er aktivert og du prater i telefonen, kan du benytte en funksjon som lar deg høre din egen stemte under samtalen.

 

Konkurrenter

Det var jammen på tide at Bang & Olufsen presenterte sine første trådløse ørepropper, og med en veiledende prislapp på 4290kr, er det nok av konkurrenter å velge blant hvis du først vurderer Beoplay EQ.

De mest nærliggende øreproppene å nevne er Jabra Elite Active 75t som fremdeles den dag i dag er vår klare favoritt til trening. Disse har i tillegg en bedre støydemping, selv om den ikke er like god som på storebroren Jabra Elite 85t. Sistnevnte sitter dog ikke like godt i øret, og har heller ikke den samme værtettingen (IP55) som Jabra Elite Active 75t. Ingen av Jabra-øreproppene støtter lydkodekene aptX Adaptive som gir mer høyoppløselige lyd for Android enheter.

Hvis du eier en iPhone vil Apple AirPods Pro være et sterkt alternativ dersom du er ute etter et sett ørepropper som kan brukes til alt mulig, og som leverer topp støyreduksjon og god samtalekvalitet. Verdt å merke seg at disse fungerer best med iPhone og ikke er like glad i Android. Sverger du til Google plattformen kan vi anbefale Huawei FreeBuds Pro som gir mye av de samme egenskapene vi finner hos AirPods Pro.

Likevel, ingen av de nevnte konkurrentene klarer å matche Beoplay EQ på lydkvalitet, og støydempingen på sistnevnte er også ganske god. En annen sterk konkurrent er Bang & Olufsen sine egne Beoplay E8 eller E8 Sport. EQ-modellen ligner mest på Beoplay E8 i design ettersom ingen av disse har finner som fester proppene bedre i øret, men Beoplay E8 Sport er kanskje det beste alternativet for deg som ønsker å bruke proppene til trening. Disse har ikke bare den ekstra finnen som gir bedre passform, men har også bedre værtetting med sin IP57-sertifisering. Dog er ikke samtalekvaliteten like god som på Bang & Olufsen Beoplay EQ, og du får heller ikke støydempingen eller støtte for aptX Adaptive kodeken.

Beoplay EQ er med andre ord de beste øreproppene for lyd og støydemping, mens resten av Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport er best til trening. Beoplay E8 3rd gen er egentlig bare samme trådløse ørepropper som E8 Sport, men uten finner og like god værtettinger. Prisen er den samme på de to modellene (3750kr), så vi skjønner ikke helt poenget med å kjøpe E8 3.rd gen. Da velger du heller E8 Sport eller de nyeste Beoplay EQ med ANC og alle de andre ekstra oppgraderingene.

Er du fremdeles i tvil om. hvilke trådløse ørepropper som er riktig for deg? Da bør du sjekke vår omfattende samletest av Best i test trådløse ørepropper.

Egenskaper

– Type: In-ear, true wireless
– Drivere: Elektrodynamisk 6 mm
– Støyreduksjon: Avansert aktiv støydemping (ANC)
– Batteritid: 6,5 timer. Totalt 26,5 timer
– App: Bang & Olufsen
– Tilkoblinger: USB-C, Bluetooth 5.2, Trådløs lading
– Teknologier: ANC, aptX, aptX Adaptive, Apple AAC
– Trådløs rekkevidde: Opptil 25 meter
– Vekt: 8 g per ørepropp, 50g ladeetui
– Værtetting: IP54-sertifisert

 

Konklusjon

Bang & Olufsen Beoplay EQ
Bang & Olufsen Beoplay EQ

Product Name: Bang & Olufsen Beoplay EQ

Brand: Bang & Olufsen

MPN: 4299

Currency: NOK

70%

Konklusjon

De er dyre, men også fantastisk pene. Bang & Olufsen Beoplay EQ er absolutt ikke best på alt, men de er kanskje best på det de skal være gode på; nemlig lydkvalitet. Hvis du har den minste interesse for høykvalitets lyd, så vil ikke Beoplay EQ skuffe. De små øreproppene klarer på en overbevisende måte å levere toner som får selv en opera-hater til å bli en opera-elsker.

Det kommer dog med en høy pris, og de relativt store og tunge proppene egner seg ikke særlig til annet enn å bruke mens du er forholdsvis i ro, eller i lav aktivitet. Du tar ikke med deg disse på løpetur med mindre du finner en passform som gjør at de sitter som støpt.

Støydempingen er jevnt over god, og samtalekvaliteten er over snittet. Og ikke minst; ekte musikkelskere vil sette pris på at Bang & Olufsen Beoplay EQ støtter aptX Adaptive.

Pros

  • Lekkert design.
  • Enestående lydkvalitet.
  • Støtter aptX Adaptive (og Apple AAC).
  • Ok batteritid. Hurtiglading + trådløs lading.
  • Aktiv støydemping fungerer bra.
  • God samtalekvalitet.

Cons

  • Kostbare.
  • Store og tunge.
  • Tungvint tilkobling til nye enheter.
  • Savner tilbakemelding på hvilken lyttemodus som benyttes.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024