Angst og angstlidelse er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er angst. Angst betyr direkte oversatt en type irrasjonell frykt. Altså en frykt for noe, man strengt tatt ikke trenger å frykte. Frykten er allikavel reell. En studie utført av tre norske sykehus har nylig konkludert med at dersom man trener balanse og bevegelighet vil man kunne droppe å gå i terapi for sin angstlidelse. Finn ut hvorfor her!

Hva er angst?

Som nevnt, angst er også kalt irrasjonell frykt. Frykten for ting andre ikke frykter defineres som angst, og angsten er absolutt reell for den som opplever det. Noen hiver rundt seg begrepet angst som om det ikke var noe alvorlig, typisk «angst for høyder» etc. Dette er gjerne mennesker som har «litt» høydeskrekk. Andre lider av psykisk tunge diagnoser forbundet med angst. Angst kan være alt i fra angst mot objekter eller situasjoner til angst som ikke er knyttet til noe bestemt. Noen har angst for høyder, mennesker, dyr osv. Tilstanden er ofte preget av mye bekymringer og for at det skal kunne regnes at du har angst for noe er det helt typisk at det er en spesiell situasjon eller ting du med vilje unngår til enhver tid. Angst forekommer i ulike alvorlighetsgrader og utallige variasjoner, det er få fasiter å finne.

Fysiske plager

Studien som ble utført tyder på at mental kontroll og kroppslig balanse er nesten det samme. Begge bruker kroppen og begge er avhengig av at kroppen er i balanse. Dette var hovedteorien bak prosjektet. Prosjektet ble initiert av en fysioterapeut. Et annet motiv for studien var at pasienter med angstlidelser ofte har plager av den fysiske og kroppslige typen. Ettersom pasientene blir behandlet i psykiatrien blir disse ofte oversett. Man har altså en gruppe mennesker som lider både fysisk og psykisk, og som kun får tilbud om å behandle den psykiske diagnosen.

Prosjektet ønsket å få øynene opp for hvor sammensatt menneskekroppen er. Det beviser også at fysikalsk behandling og trening kan motvirke psykiske lidelser. Aktivitet både i form av trening og hverdagsaktivitet bidrar positivt for å redusere angst og depresjoner. Blir du inspirert til å trene? Da kan du sjekke ut disse 3 HIIT øktene som vil få fart på pulsen din!

Hjerneforskning

Også andre studier utført utenfor Norge kan bekrefte funn som passer med den norske studien. De fleste studier på temaet kommer tilbake til hjerneforskning. Etter som man definere angst som en psykisk diagnose er det selvsagt at hjernen har en vesentlig del. Funnen er allikavel noe overraskende. Studiene viser til at man har funnet ut at nerveceller i hjernen er koblet sammen i nettverk som styrer ulike oppgaver. Noen av dem styrer hukommelsen, andre balansen. Uavhengig hvilken av dem som er aktive, er både balansen og hukommelsen styrt etter mentale forhold. Dersom disse nervecellenes ulike prosesser blir forstyrret kan det føre til ikke bare kroppslige, men også mentale problemer. Her har man bevist på at menneskekroppen er ett, og at man fint kan få fysiske plager av psykiske diagnoser – og ikke minst; omvendt!

Resultatet av studien

I det hele deltok 42 pasienter i den Norske studien. Disse fikk tilbud om fysioterapibehandling. Studien hadde en kontrollgruppe bestående av 39 pasienter, disse fikk standard psykiatrisk behandling ved samtale. Noen ble behandlet medikamentelt. Deltagerene ble fulgt i hele 1,5 år. Dette styrker helt klart resultatene i studien. Etter endt behandlings ble behandlingen de ulike hadde gjennomgått evaluert. Det man ser, er at det etter 1 år ikke er noe forskjell i forekomst av angst og depresjon mellom disse to gruppene. Dette tyder helt klart på at dette er en pasientgruppe som kan ha positiv effekt av fysikalsk behandling og ikke bare samtaleterapi.

De som fikk fysioterapibehandling var også i bedre stand til å bevege seg, spesielt selvstendige og klarte seg mye bedre med daglige gjøremål enn kontroll gruppen som fikk standard behandlingen. Konklusjonen er at pasienter med moderat angst og depresjon kan ha nytte av fysioterapi som alternativ til psykiatrisk standard behandling!

Kilder

  1. Forskning.no
  2. Helsenorge.no

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Annonse

Norges billigste munnbind – Beskytt deg og dine!

Har du opplevd å skulle kjøpe munnbind og føler deg nærmet…
Dato: Nov 17, 2020
Motivasjon

Derfor er musikk hemmeligheten for en bedre treningsøkt

Å lytte til musikk mens du trener er kanskje noe av…
Dato: Nov 17, 2020
Produkttest

Utstyret som gjør arbeidshverdagen bedre og lettere

Har du noen gang tenkt over at jobben du gjør foran…
Dato: Nov 12, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – november 2020!

Her er musikken som kan gjøre novemberen litt gladere og sprekere!…
Dato: Nov 05, 2020
Fysisk og psykisk helse

Tren bort kroniske smerter

Trening for økt fysisk helse er godt dokumentert i forskningen, og…
Dato: Nov 05, 2020
Fysisk og psykisk helse

Mer enn 50% av alle hjertesykdommer kunne vært unngått ved hjelp av dette

Trenger du enda en grunn til å spise sunnere? Denne studien…
Dato: Okt 28, 2020
Fysisk og psykisk helse

Koffein gjør at du presterer bedre på trening

Koffein kommer i mange former. Både som tabletter, i kaffe og…
Dato: Okt 26, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skadeforebyggende

Unngå beinhinnebetennelse med disse tipsene

Beinhinnebetennelse er en skade som oppstår ganske hyppig, uansett aktivitet og…
Dato: Okt 23, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vektoppgang som følge av «lockdown» og Covid-19

Har du slitt, eller sliter fremdeles, med å holde vekta under…
Dato: Okt 19, 2020
Motivasjon

Guide: Slik lager du ditt eget hjemmegym!

Vi hjelper deg meg å sette sammen det perfekte hjemmegym som…
Dato: Okt 18, 2020
Helse og livsstil

Bør du trene dersom du er støl?

Å være støl etter en treningsøkt er ikke uvanlig. Kanskje er…
Dato: Okt 16, 2020
Skadeforebyggende

Å tøye ut eller og ikke tøye ut?

Å tøye ut eller og ikke tøye ut er spørsmålet, eller…
Dato: Okt 15, 2020
Skader & rehabilitering

Tips: Knebøy for deg med dårlige knær

Dette enkle trikset sørger for å spare knærne dine for unødvendig belastning. Slik…
Dato: Okt 07, 2020
Motivasjon

21 fakta som vil motivere deg til trening!

Vi har alle hatt dager hvor det føles ekstra tungt å…
Dato: Okt 06, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – oktober 2020!

Vi er godt i gang med høsten og innetrening blir mer…
Dato: Okt 01, 2020
Fysisk og psykisk helse

3 treningsmyter du ikke må tro på

Internett bugner av informasjon om trening og hvordan man skal trene.…
Dato: Sep 30, 2020