Avokadoen er mer populær enn noen gang! Finnes det egentlig en sunnere og mer allsidig frukt? Sjekk hva avokado kan gjøre for helsen din.
I følge California Avocado Commision kan avokado faktisk hjelpe kroppen å absorbere andre viktige næringsstoffer fra maten. I tillegg er de proppfulle av flerumettede og enumettende fettsyrer, som blant annet gir hjerte en rekke fordeler. Og når det gjelder kolesterolet, så kan avokado bidra til å senke det!
Kolesterolet er en integrert del av menneskekroppen. Det produseres hovedsakelig i leveren, men finnes også i mat og drikke som vi inntar gjennom kosten. Forhøyede kolesterolnivåer kan være farlig, og det øker risikoen for tilfeller av hjerteattakk og slag.
Personer som har blitt fortalt at de har et høyt kolesterolnivå er ofte betenkt over maten de spiser, og velger gjerne mat som kan bidra til å redusere risikoen. Heldigvis er ikke avokadoen på denne listen.
Dyreprodukter som inneholder mye kolesterol er som regel rik på mettet fett. Mettet fett og transfett finnes for det meste til stede i prosessert mat, og er store kilder til økt kolesterol. Umettede fettsyrer, den typen vi finner i avokadoer, regnes som sunne fettsyrer. Avokadoen inneholder heller ikke noe kolesterol.
Både flerumettede- og enumettede fettsyrer kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet, noe som gjør avokado til en hjerte-vennlig matvare. Men, de unike egenskapene til avokado er mer enn bare dette. I følge en studie gjennomført av American Heart Association, vil inntak av en´ avokado om dagen senke nivåene av low-density lipoprotein (LDL), også kjent som det «dårlige» kolesterolet.
Lavere kolesterolnivå er ikke den eneste fordelen ved å inkludere avokado i kostholdet. En annen studie gjennomført blant overvektige voksne, fant at de som spiser avokado til lunsj føler seg mett og god i de påfølgende timene. Forskerne mener avokado kan ha en viktig rolle i å redusere blodsukkeret. I tillegg til de gode fettsyrene og de kolesterolsenkende egenskapene, inneholder frukten vitamin C som er viktig for cellevekst og reparasjon. Den inneholder også vitamin K som bidrar til friskt og sunt blod, folat for celle- og vevs funksjon, vitamin B6 for immunforsvaret, fiber, m.m..
Hvis du ikke allerede spiser denne sunne frukten, så har du kanskje innsett at du med stor fordel bør gjøre det. Avokado egner seg til det meste, fra middagsretter, salater, pålegg og til desserter. den smaker også godt alene.
Lag gjerne en frisk guacamole og server til tacoen. Guacamole er det perfekte tilbehøret og er i tillegg mye sunnere enn feite dressinger. En annen anbefaling er å ha guacamole på grove kjeks, eller som dipp til grønnsaker. Det smaker også nydelig til egg, fisk, i salater og som pålegg på brødskiven. Hva med fylte tortillawraps?
Ingredienser
Del avokadoen i to, og skjær ut kjøttet på langs til lange strimler. Kutt opp rødløk og paprika og noe av salaten. Stek tortillalefsen et par minutter i ovnen eller i en varm stekepanne. Fordel grønnsakene jevnt utover lefsen og rull den sammen .
Prøv også gjerne en av oppskriftene under:
Kilde
Schaefer, Anna. (2015). Avocados and cholesterol control. Healthline.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene