Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan også gi mange av de helsefordelene som trening gir!

Små grep kan gi stor gevinst

De fleste vet at regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og flere typer sykdommer, og er en viktig kilde til livskvalitet, overskudd i hverdagen og generell helse. Fysisk aktivitet vil si all bevegelse du gjør i hverdagen, eller som utføres i form av mosjon eller trening.

Så også lette aktiviteter som å leke med barna og gjøre hagearbeid kan gi helseeffekt. Kjenner du at du blir litt andpusten er effekten bedre enn ved en rolig spasertur. Alt er bedre enn ingenting!

Reduser stillesitting

I de nye anbefalingene om fysisk aktivitet fra Verdens Helseorganisasjon rådes det til å ikke bare være aktiv, men også å redusere periodene med stillesitting. Det vil si at når det er mulig bør du stykke opp lange perioder med stillesitting eller inaktivitet med korte avbrekk med lett aktivitet.

Det skjer nemlig positive effekter i kroppen allerede ved lett muskelaktivitet, som at blodsirkulasjonen øker, blodsukkeret reguleres bedre enn i hvile og du får et høyere daglig energiforbruk sammenlignet med å sitte helt stille. Her er 10 tips til hvordan du kan få inn mer hverdagsaktivitet på en enkel måte!

1. Planlegg husarbeidet

Husarbeid må gjøres, men du kan være smart når du planlegger når du skal ta det. Hvis du vet at du for eksempel skal jobbe hjemmefra en dag, eller på en eller annen måte ha en inaktiv dag, kan du planlegge å gjøre husarbeid denne dagen i stedet for en dag der du er mer aktiv. På den måten blir husarbeidet, som mange synes er ganske kjedelig, til noe som faktisk er nyttig og sunt!

livsstil

2. Ta trappen

Dette er kanskje en klisjé, men klisjéer blir til av en grunn – nemlig fordi de er sanne. Fysiologisk vil det å gå i trapper fremfor å bruke heis øke pulsen, få deg til å bruke beinmusklene og du får trent på balanse. Dessuten vil det å bevisst velge trapp bidra til at du øver på å ta gode helsevalg, og etter hvert kan gode helsevalg bli et helt naturlig valg for deg også på andre områder.

3. Gående møter

Hvis du jobber hjemmefra kan du planlegge minst ett av ukens møter som et gående møte, der du går deg en tur mens du snakker i telefonen. Jobber du på kontor kan du også høre med kollegaene dine om de er interessert i å ta noen gående møter sammen med deg.

Når man går er man mer kreativ og mentalt skarpere, så det kan hende at disse møtene som en bonus blir mer produktive enn om du hadde sittet stille.

4. Pass på en hund eller baby

Har du tid og mulighet vil en hund i hus gjøre det helt nødvendig for deg å komme deg ut. Du trenger heller ikke å passe hunden hele tiden, du kan også spørre en nabo eller noen andre du kjenner om du kan få gå på tur med hunden eller trilletur med babyen deres.

Både hundeeiere og småbarnsforeldre kan synes det er veldig godt med et lite avbrekk der de får være helt alene innimellom.

5. Sitt på en treningsball

Hvis du sitter på en stor treningsball i stedet for en stol eller kontorstol kan du få flere fordeler. Den kan hjelpe til med å forbedre holdningen og eventuelle ryggsmerter. Du vil også ha muligheten til å hoppe opp og ned og rulle hoften i flere retninger, og det er stor sannsynlighet for at du generelt vil bevege deg mer om du sitter på en slik ball enn på en vanlig stol. Også slike spontane bevegelser er sunt fordi de totalt sett kan utgjøre et stort energiforbruk over tid.

livsstil

6. Parker eller gå av bussen et stykke unna

I stedet for å parkere rett utenfor døren dit du skal, eller å gå av på nærmeste bussholdeplass, kan du heller stoppe litt lengre unna slik at du må gå et lite stykke. Du kan også for eksempel ta med sykkelen i bilen og sykle siste biten til og fra jobb. Husk at alle ekstra skritt teller!

7. Gjør noe nytt på vennekvelden

Pleier dere å samles for god mat og drikke kan det være en ide å invitere til en aktivitetskveld i stedet. Hva med å teste en runde frisbee golf, spille volleyball, kubb, ha et rebusløp, stolleken eller andre selskapsleker i stedet? Det finnes mange morsomme leker som kan gjøres både innendørs og utendørs!

8. Tren og tøy under TV-titting

I dag konsumeres TV-serier i svært stor grad. Hvorfor ikke trene samtidig som du ser på TV, så slipper du å føle at du gir opp noe du liker?

Gå på en tredemølle eller sitt på en stasjonær sykkel samtidig. Kanskje du til og med kan tøye litt eller gjøre noen styrkeøvelser for over- og underkropp en liten halvtime neste gang du tenker å se mange episoder av en serie?

Start i det små

Hvis du har som mål å være mer aktiv kan små endringer i hverdagsaktiviteten være et steg på veien. Det gjør at du lærer deg å ta mer bevisste valg, og du vil etterhvert kjenne hvor lite som faktisk skal til for å føle sge bedre.

Kilder

HelseNorge

HealthLine

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Helse og livsstil

Visste du at gå-tempoet ditt påvirker risikoen for diabetes? Dette er årsaken

Ny forskning viser at farten man går i, har noe å…
Dato: Des 06, 2023
Helse og livsstil

Dette er forskjellene mellom å trene på morgen og kveld

Studie viser at det har noe å si når på dagen…
Dato: Nov 30, 2023
Motivasjon

Forskning viser: Det er vel så bra å trene to dager på rad, som flere økter spredt over hele uken

Forskning viser at personer som komprimerer en hel ukes treningsmengde inn…
Dato: Nov 28, 2023
Helse og livsstil

TikTok-trenden tar helt av, men hvor effektiv er treningsmetoden?

Kjenner du at du ønsker å begynne å trene, er det…
Dato: Nov 28, 2023
Fysisk og psykisk helse

Fysisk aktivitet gir positiv effekt på psykiske lidelser

Trening som behandlingsmetode er vitenskapelig godt dokumentert ved enkelte former for…
Dato: Nov 24, 2023
Fysisk og psykisk helse

Påvirker menstruasjon treningen?

Fra før av vet vi at treningsøkter kan påvirke menstruasjonsplager, men…
Dato: Nov 19, 2023
Fysisk og psykisk helse

Derfor kan trening være positivt for regulering av appetitt

Det er godt dokumentert at trening fører med seg mange helsegevinster.…
Dato: Nov 18, 2023

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skadeforebyggende

Gravid og med rygg/bekkenplager? Disse treningsøvelsene gjør susen

Flere gravide kvinner sliter med store smerter i rygg og bekkenledd…
Dato: Nov 14, 2023
Fysisk og psykisk helse

Lite energi? Dette skjer med kroppen

Kroppene våre trenger energi både for å fungere på trening, men…
Dato: Nov 13, 2023
Motivasjon

10.000 skritt om dagen? Så mange skritt trenger du faktisk for å oppnå helsegevinst

Hvor langt vi går og antall skritt vi får til, har…
Dato: Okt 20, 2023
Fysisk og psykisk helse

Unge mennesker trener som aldri før

2022 var året med det høyeste målte gjennomsnittsantallet for unge som…
Dato: Okt 17, 2023
Fysisk og psykisk helse

Derfor bør du trene før eller under arbeidsdagen

Mennesker som trener eller som holder seg i fysisk aktivitet før…
Dato: Okt 05, 2023
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Sponset

Få en rask brunfarge med et av markedets beste betakaroten! – Tar også vare på hud, hår og negler!

Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022