Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan også gi mange av de helsefordelene som trening gir!

Små grep kan gi stor gevinst

De fleste vet at regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og flere typer sykdommer, og er en viktig kilde til livskvalitet, overskudd i hverdagen og generell helse. Fysisk aktivitet vil si all bevegelse du gjør i hverdagen, eller som utføres i form av mosjon eller trening.

Så også lette aktiviteter som å leke med barna og gjøre hagearbeid kan gi helseeffekt. Kjenner du at du blir litt andpusten er effekten bedre enn ved en rolig spasertur. Alt er bedre enn ingenting!

Reduser stillesitting

I de nye anbefalingene om fysisk aktivitet fra Verdens Helseorganisasjon rådes det til å ikke bare være aktiv, men også å redusere periodene med stillesitting. Det vil si at når det er mulig bør du stykke opp lange perioder med stillesitting eller inaktivitet med korte avbrekk med lett aktivitet.

Det skjer nemlig positive effekter i kroppen allerede ved lett muskelaktivitet, som at blodsirkulasjonen øker, blodsukkeret reguleres bedre enn i hvile og du får et høyere daglig energiforbruk sammenlignet med å sitte helt stille. Her er 10 tips til hvordan du kan få inn mer hverdagsaktivitet på en enkel måte!

1. Planlegg husarbeidet

Husarbeid må gjøres, men du kan være smart når du planlegger når du skal ta det. Hvis du vet at du for eksempel skal jobbe hjemmefra en dag, eller på en eller annen måte ha en inaktiv dag, kan du planlegge å gjøre husarbeid denne dagen i stedet for en dag der du er mer aktiv. På den måten blir husarbeidet, som mange synes er ganske kjedelig, til noe som faktisk er nyttig og sunt!

livsstil

2. Ta trappen

Dette er kanskje en klisjé, men klisjéer blir til av en grunn – nemlig fordi de er sanne. Fysiologisk vil det å gå i trapper fremfor å bruke heis øke pulsen, få deg til å bruke beinmusklene og du får trent på balanse. Dessuten vil det å bevisst velge trapp bidra til at du øver på å ta gode helsevalg, og etter hvert kan gode helsevalg bli et helt naturlig valg for deg også på andre områder.

3. Gående møter

Hvis du jobber hjemmefra kan du planlegge minst ett av ukens møter som et gående møte, der du går deg en tur mens du snakker i telefonen. Jobber du på kontor kan du også høre med kollegaene dine om de er interessert i å ta noen gående møter sammen med deg.

Når man går er man mer kreativ og mentalt skarpere, så det kan hende at disse møtene som en bonus blir mer produktive enn om du hadde sittet stille.

4. Pass på en hund eller baby

Har du tid og mulighet vil en hund i hus gjøre det helt nødvendig for deg å komme deg ut. Du trenger heller ikke å passe hunden hele tiden, du kan også spørre en nabo eller noen andre du kjenner om du kan få gå på tur med hunden eller trilletur med babyen deres.

Både hundeeiere og småbarnsforeldre kan synes det er veldig godt med et lite avbrekk der de får være helt alene innimellom.

5. Sitt på en treningsball

Hvis du sitter på en stor treningsball i stedet for en stol eller kontorstol kan du få flere fordeler. Den kan hjelpe til med å forbedre holdningen og eventuelle ryggsmerter. Du vil også ha muligheten til å hoppe opp og ned og rulle hoften i flere retninger, og det er stor sannsynlighet for at du generelt vil bevege deg mer om du sitter på en slik ball enn på en vanlig stol. Også slike spontane bevegelser er sunt fordi de totalt sett kan utgjøre et stort energiforbruk over tid.

livsstil

6. Parker eller gå av bussen et stykke unna

I stedet for å parkere rett utenfor døren dit du skal, eller å gå av på nærmeste bussholdeplass, kan du heller stoppe litt lengre unna slik at du må gå et lite stykke. Du kan også for eksempel ta med sykkelen i bilen og sykle siste biten til og fra jobb. Husk at alle ekstra skritt teller!

7. Gjør noe nytt på vennekvelden

Pleier dere å samles for god mat og drikke kan det være en ide å invitere til en aktivitetskveld i stedet. Hva med å teste en runde frisbee golf, spille volleyball, kubb, ha et rebusløp, stolleken eller andre selskapsleker i stedet? Det finnes mange morsomme leker som kan gjøres både innendørs og utendørs!

8. Tren og tøy under TV-titting

I dag konsumeres TV-serier i svært stor grad. Hvorfor ikke trene samtidig som du ser på TV, så slipper du å føle at du gir opp noe du liker?

Gå på en tredemølle eller sitt på en stasjonær sykkel samtidig. Kanskje du til og med kan tøye litt eller gjøre noen styrkeøvelser for over- og underkropp en liten halvtime neste gang du tenker å se mange episoder av en serie?

Start i det små

Hvis du har som mål å være mer aktiv kan små endringer i hverdagsaktiviteten være et steg på veien. Det gjør at du lærer deg å ta mer bevisste valg, og du vil etterhvert kjenne hvor lite som faktisk skal til for å føle sge bedre.

Kilder

HelseNorge

HealthLine

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Intervjuer

Ron Daniel: kreftdiagnose hindrer ikke ambisjonene om fitness!

Til tross for en alvorlig kreftdiagnose brenner Ron Daniel for å…
Dato: Aug 08, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022
Skader & rehabilitering

Dette må du vite om smerte!

Å ha vondt i en kroppsdel i kortere eller lengre perioder…
Dato: Jul 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

Dette gjør trening med kroppen din!

Når du trener får du effekter både umiddelbart og på lang…
Dato: Jul 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: Aktivitetsmålere og smartklokker kan hjelpe til med vektreduksjon

Aktivitetsmålere og smartklokker kan være effektive hjelpemidler for alle som ønsker…
Dato: Jun 13, 2022
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – nøkkelen til god helse?

Det er ingen tvil om at vi er mye mindre aktive…
Dato: Jun 11, 2022
Intervjuer

«Finn den mest badass versjonen av deg selv!»

Det er ingen tvil om at Charlotte Moe brenner for trening,…
Dato: Jun 10, 2022