Det er bar bakke mange steder i landet, og det betyr at løpesesongen er i gang. I år er det kanskje enda mer aktuelt fordi treningssentrene er stengt flere steder, og løping utendørs er alternativet for veldig mange. Her kan du lese 8 tips til hvordan du kommer i gang med løpetreningen!

Tips 1 – Fokuser på følelsen

Hvis du aldri har drevet med løpetrening før, eller du starter opp igjen etter et opphold, bør du fokusere på den gode følelsen i stedet for på prestasjon. Det kan være lett å sammenligne seg med andre, for eksempel gjennom sosiale medier, eller med sine egne tidligere prestasjoner, og føle at man ikke er bra nok.

Bestem deg for at du skal ha fokus på deg selv og ditt utgangspunkt her og nå, og heller applaudere deg selv for hver gjennomførte økt. Å trene kondisjonstrening der pulsen øker gir en skikkelig boost i velværefølelsen i kroppen! Nyt denne følelsen under og etter trening, i stedet for å bruke energi på å trekke deg selv ned.

Tips 2 – Start rolig

Har du et mål om å løpetrene regelmessig er det mye bedre å enten bare gå i raskt tempo, eller bytte på å jogge og gå i starten. Hvis du for eksempel jogger i ett minutt og går i ett minutt og gjentar dette 10 ganger, har du plutselig en intervalløkt på 20 minutter. Det er utrolig mye mer enn å droppe hele økten fordi du føler at du ikke klarer å jogge en lengre periode sammenhengende. Selv om det går rolig så går det framover!

løping

Tips 3 – Sett deg realistiske mål

Mange som begynner med noe nytt setter ofte for store og urealistiske mål. For at løpingen skal bli noe du holder på med lenge nok til at du faktisk når målene dine, bør du sette små realistiske delmål. På den måten kan du sjekke av mål etter mål på vei mot det store hovedmålet. Ved å ha realistiske og oppnåelige mål øker mestringsfølelsen, og du kommer til å ha motivasjon til å fortsette treningen din.

Tips 4 – Bruk gode sko

Det diskuteres flittig hva som er «riktig» skotøy for løping. Slike diskusjoner og sammenligninger ender ofte i en konklusjon som sier at det viktigste er at skoen skal føles god på foten, og god å løpe i. Hvis du har hatt mye problemer med føttene i forbindelse med løping kan det være en ide å snakke med en fagperson som kan hjelpe til med å finne riktig type sko for deg. Skoene du bruker bør være komfortable til ditt bruk, slik at dårlig skotøy ikke er noe som hindrer deg i å gjennomføre øktene dine.

Tips 5 – Bli vant til at ting ikke går som planlagt

Det er nesten ingen som opplever at ting går i en rett linje oppover, helt uten noen hindringer, på vei mot et mål. Du kommer til å oppleve at ting ikke går helt etter planen. Derfor er det helt essensielt at du ikke gir opp, men kommer i gang igjen så fort som mulig. Hvis du får et opphold i treningen av en eller annen grunn så starter du bare opp igjen med de forutsetningene du har der og da.

løping

Tips 6 – Ha et treningsprogram

Å ha et treningsprogram som er tilpasset ditt nivå kan være en kjempestor motivasjonsfaktor. For det første trenger du ikke å bruke tid og energi på å lure på hva du skal trene. Ved å følge et program får du også føle at det du gjør faktisk er bra nok, og at mer trening ikke nødvendigvis er bedre. Det er tilfredsstillende for mange å registrere øktene i en app, å skrive ned for hånd eller å krysse ut i en kalender. Det er heller ingen hemmelighet at å trene strukturert med planlagt progresjon gir mye bedre resultater enn å bare stikke ut og løpe uten mål og mening.

Tips 7 – Spis nok mat

Hvis du går fra å ikke trene kondisjonstrening til å begynne å løpe noen ganger i uken kan det være lurt å se over kostholdet ditt. Å øke aktivitetsnivået uten å spise mer kan for noen gjøre at de går ufrivillig ned i vekt. Husk å spise i forbindelse med treningsøktene, slik at du får godt med energi til å prestere under økten, og nok overskudd til å restituere etterpå.

Noen går også i den fellen med at de skal endre alt på en gang, og begynner å løpe mye og spise altfor lite. Det er sjeldent at de ekstreme tiltakene er de som fungerer på sikt, så ta økning i trening og nedtrapping på energiinntak i et rolig tempo.

Tips 8 – Gradvis opptrening

Hvis du ikke er vant til å løpe regelmessig er en gradvis opptrening ekstremt viktig for at du skal holde deg skadefri og kunne fortsette å løpe. Mange blir skikkelig motivert og har lyst til å løpe oftere enn kroppen egentlig tåler, og ender opp med å bli skadet. Start med et fornuftig treningsvolum tilpasset deg og ditt nivå, og øk antall økter, tempo og kilometer når kroppen er klar for det. Det kan være hensiktsmessig å trene litt styrketrening i ved siden av, for å redusere risikoen for skader ytterligere.

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 rå øvelser for den brede ryggmuskelen

Den brede ryggmuskelen som heter latissimus dorsi, ofte forkortet som lats,…
Dato: Mai 07, 2021
Styrketrening

Hvordan trene for å utvikle maksimal styrke?

Å bli skikkelig sterk, og å øke sin maksimale styrke, krever…
Dato: Mai 06, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Sterkere overkropp

Dette treningsprogrammet passer deg som ønsker å trene hele overkroppen for både…
Dato: Mai 03, 2021
Styrketrening

Dette er sporten styrkeløft!

De aller fleste som trener på treningssenter er kjent med at…
Dato: Apr 30, 2021
Styrketrening

Tips: Slik mestrer du skullcrusher med kun egen kroppsvekt

Styrk triceps helt uten vekter og annet utstyr. her er det…
Dato: Apr 27, 2021
Nybegynnere

Hvor mange kilo muskler er det mulig å bygge på ett år?

De fleste som driver med styrketrening har erfart at det er…
Dato: Apr 26, 2021
Gratis Treningsprogram

Den beste kettlebell økta for å bli større og sterkere!

Kettlebells er et glimrende redskap for å trene hele kroppen. De…
Dato: Apr 21, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

De 3 beste roøvelse for muskelvekst

Gira på å bygge større og sterkere muskler? Du trenger ikke…
Dato: Apr 20, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Styrk ryggen og forebygg ryggsmerter uten bruk av utstyr!

Ryggsmerter har blitt et stort folkeproblem. En sterk og velfungerende rygg er…
Dato: Apr 16, 2021
Styrketrening

Avanserte styrketreningsmetoder du må vite om!

Når du har trent i noen år og er på et…
Dato: Apr 14, 2021
Ernæring

Slik hjelper karbohydratene deg til å bli sterkere

Trener du for å bygge muskler er det nødvendig at du…
Dato: Apr 13, 2021
Styrketrening

Frivekter eller apparater – gjennomgang av fordeler og ulemper!

I mange år har det vært diskutert hva som er den…
Dato: Apr 12, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Styrketrening

Den beste formen for nedtrekk!

Nedtrekk er uten tvil en av de beste overkroppsøvelsene du kan…
Dato: Apr 07, 2021