Det er faktisk noen ting du kan gjøre allerede nå som kan gi deg en dytt i riktig retning mot en sunn og aktiv livsstil!

Endring tar tid

Noe som kanskje kan heve terskelen for å endre helseatferd er at de fleste vet at resultatene ikke kommer over natta, men at man er nødt til å jobbe ganske hardt en stund for å se forskjell. Noe som derimot er en myte er at man må gjøre ekstreme tiltak for å få god helse. Det stemmer ikke. Her kan du lese 8 tips for å få en sunnere livsstil!

1. Drikk vann

Å drikke vann som tørstedrikk kan være en god start for mange, spesielt hvis du i dag inntar kaloririk drikke som juice, saft eller brus med sukker, kaffe latte, kaffe eller te med sukker, kakao, sjokolademelk og liknende. Bytter du ut dette med vann vil du få i deg mye mindre kalorier og sukker.

Det er anbefale et væskeinntak på to og en halv liter om dagen for voksne. Hvis du vet at du er dårlig på å drikke nok vann kan det å drikke mer gjøre at du føler deg piggere, og kanskje blir kvitt forstoppelse og hodepine hvis det er noe du er plaget med.

Å drikke godt med vann kan også gjøre at du spiser litt mindre til måltidene, som er fordelaktig hvis du har et mål om vektreduksjon.

2. Beveg deg

Mosjon trenger ikke å være løping eller tung styrketrening. Start med å gå en liten tur allerede i dag, i stedet for å se en ekstra episode av en TV-serie.

Det er anbefalt å være fysisk aktiv 30 minutter om dagen fem dager i uken. Da bør intensiteten være moderat, det vil si høyere puls enn i hvile, men at du klarer å snakke mens du utfører aktiviteten. I startfasen er det viktigere at du gjør noe, enn at det må være høy intensitet.

Skap vanen først, så kan du øke intensiteten når du er klar. Gå en tur alene, sammen med venner eller familie, med din eller andre sin hund, med musikk eller podcast på øret.

livsstil

3. Frukt og grønt

Spis frukt, grønnsaker eller bær til resten av dagens måltider. På sikt bør du prøve å spise frukt, grønt og bær hver dag. De kan være rå, kokte, bakte i ovnen, i gryteretter, omeletter eller gratinerte.

Frukt og bær er passer utmerket som dessert, eller tilbehør til havregrøt. Anbefalingen er å få i seg minimum 500 gram frukt og grønnsaker. Halvparten av dette bør være grønnsaker. La gjerne frukt, grønt og bær ha en plass i alle dagens måltider.

4. Velg grovt

Skal du spise kornprodukter bør du velge en grov variant. Å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygger hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Det kan også bidra til å holde vekten.

Fiber gjør at du blir mett lengre, og kan gi bedre fordøyelse. Dessuten inneholder grove kornprodukter mye mer næring i form av vitaminer, mineraler og protein enn de raffinerte produktene.

5. Fisk til middag

Har du ikke spist fisk til middag denne uken velger du det i dag. Det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Utover dette bør du også bruke fisk som pålegg.

Inntak av fisk, fiskeolje og de flerumettede omega-3-fettsyrene som heter EPA og DHA kan redusere risikoen for å dø av hjertesykdom. Fisk er dessuten en god kilde til næringsstoffer som protein, vitamin B12, jod og selen. Fisk er også en god kilde til vitamin D, og mager fisk som torsk, sei, hyse og tunfisk er en særlig god kilde til jod.

6. Snakk med en venn

Sosiale relasjoner er noe av det viktigste for å leve lenge med god livskvalitet. Ta kontakt med noen du ikke har snakket med på en stund, og som du setter pris på. Send en melding, ring eller send en snap.

livsstil

7. Velg rent kjøtt

Skal du spise kjøtt bør du velge rent kjøtt i form av for eksempel fileter, fremfor pølser og annen farsemat. Velg de magre variantene fremfor kjøtt med mye fett og bearbeidet kjøtt.

Det er vist en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Man får også i seg mer mettet fett og salt enn anbefalt ved å spise bearbeidete kjøttprodukter.

8. Legg deg tidlig

Nok søvn, og søvn av god kvalitet, er en av de viktigste nøklene til en sunn livsstil og god helse. Få en god rutine på å legge deg litt tidligere enn du pleier, så kommer du nok fort til å merke en positiv forskjell på energinivåer, humør, søtsug, hud og kanskje til og med vektnedgang og treningsresultater.

Kilde

Helsenorge.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Intervjuer

Ron Daniel: kreftdiagnose hindrer ikke ambisjonene om fitness!

Til tross for en alvorlig kreftdiagnose brenner Ron Daniel for å…
Dato: Aug 08, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022
Skader & rehabilitering

Dette må du vite om smerte!

Å ha vondt i en kroppsdel i kortere eller lengre perioder…
Dato: Jul 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

Dette gjør trening med kroppen din!

Når du trener får du effekter både umiddelbart og på lang…
Dato: Jul 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – nøkkelen til god helse?

Det er ingen tvil om at vi er mye mindre aktive…
Dato: Jun 11, 2022