Å gå ned noen kilo kan både være fort gjort og enkelt, men det er tiden i etterkant av en diett som de fleste ikke mestrer. Les våre tips til hvordan du kan lykkes også i tiden etter en diett!

Den største utfordringen med diett

Det kan være tøft å gå på en diett for å redusere kroppsvekt eller fettprosent, men den virkelige utfordringen kommer når man er ferdig med dietten og skal gå over til å spise mer normalt igjen.  Det ikke uten grunn at det kalles for jojo-slanking.

De aller fleste som går ned i vekt går opp tilsvarende av det de har gått ned, eller enda litt til. Farene ved slik jojo-slanking er at den vekten man legger på seg etter å ha gått ned stort sett er fettmasse. Så jo flere runder man har med jojo-slanking, desto høyere blir fettprosenten for hver runde.

Hvordan opprettholde vekten etter endt diett?

Mange har en nøye planlagt diett, men glemmer å planlegge for tiden etterpå. Lenge før du er ferdig med dietten din bør du ha en plan klar for fasen som kommer etterpå. Det bør gå rolig for seg, for store endringer vil øke risikoen for at du går opp fort i vekt igjen.

Denne fasen er fin å bruke til å gå igjennom spisemønster og treningsrutiner som du hadde på dietten, og vurdere hva som er verdt å ta med seg videre i et langsiktig perspektiv. Hvis de sunne vanene blir til en sunn livsstil vil du ha større sjanse for å motvirke vektoppgang.

De 7 tipsene under kan hjelpe deg fra diettfasen, gjennom en overgangsfase og til en sunn vedlikeholdsfase der vekten er stabil.

kosthold

1. Ta det sakte men sikkert

En moderat vektnedgang er det smarteste hvis målet er å opprettholde ny kroppsvekt. Det er ikke anbefalt å gå ned mer enn 1 kg i uken. Tar du det rolig med vektnedgangen vil også dietten ligne mer på kostholdet du kommer til å ha etter endt diett, i stedet for en kræsjdiett der man går ned mye i vekt gjennom et ekstremt lavt kaloriinttak som er umulig å holde i lengden.

Du får muligheten til å lære deg smarte porsjonsstørrelser, hvilken mat som er sunn og som du trives med og treningsrutiner du klarer å opprettholde. Det kan kanskje virke demotiverende å ikke skulle se de store endringene på vekten, men bare husk at det kommer til å hjelpe deg på lang sikt.

2. Ha en langsom overgang fra dietten til normalt kosthold

Det verste du kan gjøre er å gå rett tilbake til å spise slik du gjorde før når du har nådd målvekten din og er ferdig med dietten. Husk at det er nettopp disse spise- og livsstilsvanene som gjorde at du gikk opp i vekt og ønsket en vektnedgang i utgangspunktet. Øk kaloriinntaket gradvis fra uke til uke, og fortsett med regelmessig fysisk aktivitet.

3. Hold kontakten med støttenettverket

Hvis du hadde løpende kontakt med andre som fulgte og støttet vektnedgangen din så bør du fortsette å holde kontakten. Det kan være vel så tøft å fase ut av en diett, så søk støtte også i denne fasen.

4. Sett deg nye mål

Når man når et mål man har jobbet lenge for er det ofte ikke uvanlig at det oppleves som at lufta går litt ut av ballongen. Fortsett å utfordre deg selv ved å sette nye mål du kan jobbe mot. Du har allerede mestret noe mange ikke klarer, så sett standarden høyt og gi deg selv muligheten til flere suksesshistorier!

Kanskje du kan sette deg mål som omhandler trening denne gangen? Ofte kan det oppleves sunnere fordi fokuset da vil være på å spise og trene for prestasjon, og ikke bare for vekt og utseende.

5. Fokus på sunn livsstil

Nå når målet ikke lengre er utelukkende vektnedgang er det smart å se på faktorer som er avgjørende for en sunn livsstil. Fortsett å utforske nye matretter og matvarer, lær mer om helse, ernæring og trening og finn ut av hvordan du kan leve en sunn livsstil som passer deg og dine forutsetninger.

kosthold

6. Ikke dropp treningen

Hvis trening var en del av metoden for å gå ned i vekt er det viktig at du opprettholder denne gode rutinen. Det er sjeldent trening alene som gjør at man går ned i vekt, men du kan likevel bruke en betydelig andel kalorier på en intensiv treningsøkt.

Å slutte med trening samtidig som man avslutter en diett er nesten garantert oppskriften på vektoppgang. Husk at styrketrening gjør at du bevarer eller øker muskelmassen, og er med på å redusere fettprosenten.

Dermed vil styrketrening hjelpe deg med å se mer veltrent ut og bidra til å opprettholde en sunn fettprosent.

7. Finn en balanse

En restriktiv diett er verken holdbar eller sunn i lengden. Et kosthold og livsstil som får deg til å ville gå ned i vekt er heller ikke optimalt. Å finne balansen mellom de to er ofte det mange ønsker. Bruk den muligheten du har etter å ha vært på diett til å finne en god løsning for deg på hvordan du faktisk vil ha det.

Ha et treningsregime som du faktisk klarer å forholde deg over tid. Selv om du fokuserer på å spise sunn mat er det også viktig at du faktisk liker maten du spiser og kan nyte måltidene dine.

Klarer du å ha en god balanse mellom kosthold og aktivitetsnivå over lang tid vil kroppen automatisk tilpasse seg, og du vil mest sannsynlig ende opp med en sunn vekt og en god helse.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022
Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022
Ernæring

Slik får du en optimal bulk!

Høsten og vinteren er tiden for å legge på seg og…
Dato: Mai 30, 2022
Ernæring

Fordelene med å telle kalorier

Kaloritelling er ikke for alle, men det er noen ganger det…
Dato: Mai 05, 2022
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Oppskrifter

Bønne Brownies – Denne må prøves!

Brownies av bønner! Er det mulig å få det til å…
Dato: Mar 27, 2022
Ernæring

7 matvarer for muskelvekst

Når man trener for å bli sterk eller for å bygge…
Dato: Mar 18, 2022