Å gå ned noen kilo kan både være fort gjort og enkelt, men det er tiden i etterkant av en diett som de fleste ikke mestrer. Les våre tips til hvordan du kan lykkes også i tiden etter en diett!

Den største utfordringen med diett

Det kan være tøft å gå på en diett for å redusere kroppsvekt eller fettprosent, men den virkelige utfordringen kommer når man er ferdig med dietten og skal gå over til å spise mer normalt igjen.  Det ikke uten grunn at det kalles for jojo-slanking.

De aller fleste som går ned i vekt går opp tilsvarende av det de har gått ned, eller enda litt til. Farene ved slik jojo-slanking er at den vekten man legger på seg etter å ha gått ned stort sett er fettmasse. Så jo flere runder man har med jojo-slanking, desto høyere blir fettprosenten for hver runde.

Hvordan opprettholde vekten etter endt diett?

Mange har en nøye planlagt diett, men glemmer å planlegge for tiden etterpå. Lenge før du er ferdig med dietten din bør du ha en plan klar for fasen som kommer etterpå. Det bør gå rolig for seg, for store endringer vil øke risikoen for at du går opp fort i vekt igjen.

Denne fasen er fin å bruke til å gå igjennom spisemønster og treningsrutiner som du hadde på dietten, og vurdere hva som er verdt å ta med seg videre i et langsiktig perspektiv. Hvis de sunne vanene blir til en sunn livsstil vil du ha større sjanse for å motvirke vektoppgang.

De 7 tipsene under kan hjelpe deg fra diettfasen, gjennom en overgangsfase og til en sunn vedlikeholdsfase der vekten er stabil.

kosthold

1. Ta det sakte men sikkert

En moderat vektnedgang er det smarteste hvis målet er å opprettholde ny kroppsvekt. Det er ikke anbefalt å gå ned mer enn 1 kg i uken. Tar du det rolig med vektnedgangen vil også dietten ligne mer på kostholdet du kommer til å ha etter endt diett, i stedet for en kræsjdiett der man går ned mye i vekt gjennom et ekstremt lavt kaloriinttak som er umulig å holde i lengden.

Du får muligheten til å lære deg smarte porsjonsstørrelser, hvilken mat som er sunn og som du trives med og treningsrutiner du klarer å opprettholde. Det kan kanskje virke demotiverende å ikke skulle se de store endringene på vekten, men bare husk at det kommer til å hjelpe deg på lang sikt.

2. Ha en langsom overgang fra dietten til normalt kosthold

Det verste du kan gjøre er å gå rett tilbake til å spise slik du gjorde før når du har nådd målvekten din og er ferdig med dietten. Husk at det er nettopp disse spise- og livsstilsvanene som gjorde at du gikk opp i vekt og ønsket en vektnedgang i utgangspunktet. Øk kaloriinntaket gradvis fra uke til uke, og fortsett med regelmessig fysisk aktivitet.

3. Hold kontakten med støttenettverket

Hvis du hadde løpende kontakt med andre som fulgte og støttet vektnedgangen din så bør du fortsette å holde kontakten. Det kan være vel så tøft å fase ut av en diett, så søk støtte også i denne fasen.

4. Sett deg nye mål

Når man når et mål man har jobbet lenge for er det ofte ikke uvanlig at det oppleves som at lufta går litt ut av ballongen. Fortsett å utfordre deg selv ved å sette nye mål du kan jobbe mot. Du har allerede mestret noe mange ikke klarer, så sett standarden høyt og gi deg selv muligheten til flere suksesshistorier!

Kanskje du kan sette deg mål som omhandler trening denne gangen? Ofte kan det oppleves sunnere fordi fokuset da vil være på å spise og trene for prestasjon, og ikke bare for vekt og utseende.

5. Fokus på sunn livsstil

Nå når målet ikke lengre er utelukkende vektnedgang er det smart å se på faktorer som er avgjørende for en sunn livsstil. Fortsett å utforske nye matretter og matvarer, lær mer om helse, ernæring og trening og finn ut av hvordan du kan leve en sunn livsstil som passer deg og dine forutsetninger.

kosthold

6. Ikke dropp treningen

Hvis trening var en del av metoden for å gå ned i vekt er det viktig at du opprettholder denne gode rutinen. Det er sjeldent trening alene som gjør at man går ned i vekt, men du kan likevel bruke en betydelig andel kalorier på en intensiv treningsøkt.

Å slutte med trening samtidig som man avslutter en diett er nesten garantert oppskriften på vektoppgang. Husk at styrketrening gjør at du bevarer eller øker muskelmassen, og er med på å redusere fettprosenten.

Dermed vil styrketrening hjelpe deg med å se mer veltrent ut og bidra til å opprettholde en sunn fettprosent.

7. Finn en balanse

En restriktiv diett er verken holdbar eller sunn i lengden. Et kosthold og livsstil som får deg til å ville gå ned i vekt er heller ikke optimalt. Å finne balansen mellom de to er ofte det mange ønsker. Bruk den muligheten du har etter å ha vært på diett til å finne en god løsning for deg på hvordan du faktisk vil ha det.

Ha et treningsregime som du faktisk klarer å forholde deg over tid. Selv om du fokuserer på å spise sunn mat er det også viktig at du faktisk liker maten du spiser og kan nyte måltidene dine.

Klarer du å ha en god balanse mellom kosthold og aktivitetsnivå over lang tid vil kroppen automatisk tilpasse seg, og du vil mest sannsynlig ende opp med en sunn vekt og en god helse.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Ernæringstips for travle liv: Slik spiser du smart på farten!

I en verden preget av hektiske dager, kan det være en…
Dato: Feb 05, 2024
Kosttilskudd

Kreatin – Hemmeligheten bak raskere muskelvekst!

Å oppnå raskere muskelvekst er drømmen for enhver treningsentusiast. I jakten…
Dato: Feb 02, 2024
Kostholdsprogram

Mat som helbreder: 7-dagers anti-inflammatorisk kostholdsprogram

Å ta vare på kroppen vår er avgjørende for å opprettholde…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Proteinrike energiballer – Den ultimate snacken for muskelbygging

Å oppnå effektive resultater i treningen krever ikke bare dedikasjon på…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Sunne matpakker: Ideer og oppskrifter for næring på farten!

I en travel hverdag er det enkelt å falle inn i…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Banan og havre i hver bit: Sunnere vafler for smaksløkene!

Ønsker du å nyte gode og deilige vafler uten dårlig samvittighet?…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Balansert kosthold for vekttap: Skape sunne matvaner med disse 7 tipsene!

Å gå ned i vekt handler ikke bare om å redusere…
Dato: Jan 09, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Søte delikatesser – Tre uimotståelige sunnere oppskrifter med sjokolade!

Sjokolade, med sin rike og forlokkende smak. Den har en tiltrekningskraft…
Dato: Jan 08, 2024
Ernæring

Chiafrøs egenskaper som booster vektnedgang! – Næringsrik supermat

Chiafrø har raskt blitt en populær supermat takket være sitt imponerende…
Dato: Jan 06, 2024
Ernæring

Bye-bye søtsug: 3 sunne alternativer til noe søtt i hverdagen!

Vi har alle vært der - det uimotståelige suget etter noe…
Dato: Jan 01, 2024
Kosttilskudd

Ny pille kan erstatte trening

Mange hadde nok valgt en snarvei for å slippe å trene.…
Dato: Nov 21, 2023
Kosttilskudd

Slik fungerer kreatin i kroppen

Du er imidlertid ikke nødt til å ta kosttilskudd for å…
Dato: Nov 12, 2023
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022