Periodisk faste har på kort tid vokst til å bli en svært populær spisemønster. Før du hiver deg på trenden, må du svare på disse seks spørsmålene!

I motsetning til en ret diett, betegner vi periodisk faste (PF) som et spisemønster, eller en livsstil. En diett er en midlertidig og kortvarig kur, og er ikke ment å opprettholde over tid. Som regel er en diett såpass tøff for kroppen at de færreste klarer å opprettholde den lenger enn det selve dietten er ment for.

Periodisk faste derimot, er et spisemønster du fint kan opprettholde over lang tid. PF lar seg tilpasse til hverdagen å vil ikke kjennes så hardt på kroppen som en ren diett. Mange opplever at periodisk faste gjør hverdagen lettere, og da er det ikke noe problem å følge dette mønsteret. For andre vil et slikt spisemønster komme i konflikt med familieliv og annet sosialt liv, og da kan det være lurt å spørre seg selv om det er verdt det.

Er periodisk faste noe for deg?

Det finnes flere former for periodisk faste, og alle følger det samme mønsteret med bestående såkalte «spisevinduer», kortere perioder der du kan spise mellom fasten. De fleste velger å innta tre måltider, ett i hvert spisevindu, og helst til samme tid hver dag.

Mer om periodisk faste og fordelene det kan gi deg, finner du her:Fordelene med periodisk faste!

Men, før du i det hele tatt setter i gang med periodisk faste så bør du stille deg selv noen spørsmål. Når du er gjennom alle disse, vil du lettere kunne avgjøre om dette spisemønsteret er noe for deg.

1.Forsøker jeg å gå ned i vekt?

Ja:
Periodisk faste er en effekt måte å begrense inntaket av kalorier, noe som direkte kan føre til et vekttap. PF er absolutt noe for deg!

Nei:
Du kan absolutt opprettholde en sunn og balansert vekt samtidig som du gjennomfører PF, men det er vanskelig på grunn av det store kaloriinntaket du må innta i løpet av de korte spisevinduene. Om ikke vektreduksjon er i tankene dine, bør du mest sannsynlig styre unna periodisk faste.

 

2.Konkurrerer jeg på høyt nivå?

Ja:
Utøvere på høyere nivå som har behov for å trene mer enn en gang om dagen, eller over lengre tidsrom i løpet av en´ pågående økt, er ikke egnet til å følge periodisk faste. Spisemønsteret er rett og slett dårlig egnet for å bygge opp om en optimal restitusjon.

Nei:
Dersom du trener regelmessig, men kun på mosjonist-nivå, og helst på lav- til moderat intensitet, da kan PF absolutt være noe for deg.

periodisk faste
Dersom du driver med konkurranse på høyere nivå, vil sannsynligvis ikke periodisk faste være optimalt for deg.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Har jeg en fysisk krevende jobb?

Ja:
En fysisk krevende jobb kan være vel så krevende som en treningsøkt. Dersom du ikke får i deg tilstrekkelig med næring gjennom arbeidsdagen, kan det føre til utfordringer med å få trent skikkelig. I verste fall kan du ende opp med å bli utbrent og i dårligere form enn før du startet fasten. PF vil sannsynligvis ikke passe deg.

Nei:
Dersom du har en stillestittende jobb som krever lite fysisk arbeid, vil periodisk faste mest sannsynlig være svært godt egnet!

 

4.Foretrekker jeg mange små måltider, eller få og store måltider?

Mange små måltider:
Ettersom spisevinduene begrenser perioden for matinntak til kun åtte timer, vil det være vanskelig å innta mer enn 3-4 måltider. Dersom måltidene er små, vil du risikere å få i deg for lite næring. PF vil derfor ikke være optimalt.

Få og store måltider:
De fleste som følger et PF-program, inntar 2-3 måltider daglig, samtidig som de inntar noen få mellommåltider/snack mellom hovedmåltidene. Ettersom det er såpass få store måltider, tillater det at disse til gjengjeld er relativt store. PF passer i slike tilfeller ypperlig!

 

5.Liker jeg å spise frokost?

Ja:
Frokost omtales gjerne som dagens viktigste måltid. Dersom du trives med å spise frokost, bør du heller fokusere på å innta en sunn og næringsrik frokost, og så kan du la PF være PF og ikke tenke mer på det. De fleste som følger et PF-program har gjerne et spisevindu som er senere på dagen.

Nei:
Dersom du ikke liker å spise tidlig på morgenen, men likevel klarer å balansere næringsinntaket gjennom dagens resterende måltider, da kan du med fordel prøve deg på periodisk faste.

 

6.Har jeg en bakgrunn fra spiseforstyrrelser?

Ja:
Hvis du tidligere har slitt med spiseforstyrrelser bør du umiddelbart lukke døra for periodisk faste. Fokuser heller på å få i deg sunn og næringsrik kost, og ikke bekymre deg over når du skal spise.

Nei:
Dersom du har et sunt forhold til mat, og kanskje heller har utfordringer med å begrense matinntaket, da kan periodisk faste være et godt verktøy til hjelp for å redusere vekten.

 

Hva endte du opp med?

Etter disse spørsmålene sitter du forhåpentligvis igjen med en forståelse for om periodisk faste passer deg, eller ikke. Dersom du skulle være i tvil, kan du alltids gjøre et forsøk. Den første perioden, særlig de to-tre første ukene, er gjerne vanskelig før kroppen har rukket å tilpasse seg. Så snart den har blitt vant til det nye måltidsmønsteret, vil PF være relativt enkelt å følge.

Til slutt er det viktig å legge til at periodisk faste ikke er en magisk løsning som gjør deg slank over natten, men et verktøy på veien mot en sunnere livsstil og helse.

Mer om helsefordelen med periodisk faste kan du lese her; Fordelene med periodisk faste.

Kilde
Warren, Kevin. (2017). 6 Questions to Ask Yourself Before Trying Intermittent Fasting. Stack.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kosttilskudd

Guide: Anbefalinger daglig inntak av vitaminer og mineraler!

Forvirret over hvilke vitaminer og mineraler du trenger, og hvor mye du…
Dato: Sep 18, 2022
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022
Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022