Proteiner og fett spiller en avgjørende rolle i jakten på å bygge nye muskler, og selv om dette er nøringsstoffer i stor grad forbindes med inntak av kjøtt eller meieriprodukter, kan du enkelt få i deg kroppens byggesteiner gjennom plantebasert kost.

Proteiner dannes i en prosess som har fått navnet proteinsyntesen. Dette skjer ved at ulike aminosyrer settes sammen i en kjede i en bestemt rekkefølge, for så å danne de nødvendige proteinene som kroppen har behov for. Kroppen er avhengig av å få tilført en stor del av aminosyrene ettersom den ikke er i stand til å lage alle selv. Det er derfor helt nødvendig at vi tilfører aminosyrer via proteinrike matvarer i kosten vi spiser.

Dersom du har et aktivitetsnivå som overstiger proteininntaket kan du risikere at kroppen vil stjele proteiner fra muskelmassen for å produsere energi i energiomsetningen, og du vil ende opp med å tape muskelmasse. For å unngå dette er det derfor svært viktig å fylle på med nok proteiner. Til tross for at proteiner som regel forbindes med kjøtt og meieriprodukter, kan du enkelt få i deg proteiner gjennom veganske matvarer. Dette krever litt mer kreativitet, men samtidig vil du spise matvarer som også inneholder en rekke andre viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Enten du er veganer eller ikke, prøv å inkludere disse fem matvarene i kosten din fremover:

Avokado

Å inkludere en halv avokado til måltidet tilfører kroppen en rekke sunne næringsstoffer, herunder sunne fettsyrer, fiber, vitaminer og mineraler som bidrar til muskelvekst, men også til å styrke immunforsvaret og nervesystemet, øke blodsirkulasjonen, redusere kolesterolet, redusere tretthet, m.m..

Avokado har i løpet av få år vokst frem som et svært populært produkt på grunn av sin gode smak og brede bruksområde. Ønsker du å lese mer om avokado anbefaler vi å lese artikkelen Er avokado så sunt som du tror?

avokado sunt
Avokado er en super kilde til sunne fettsyrer og proteiner!

Peanøttsmør

Peanøttsmør inneholder mye kalorier, men på grunn av sitt høye innhold av den sunne fettsyren omega-3, er det med andre ord “sunne kalorier”. En streng diett kan føre til at hormoner som er avgjørende for muskelvekst, blant annet testosteron, faller til et usunt lavt nivå. Ved å innta nok sunne fettsyrer i kosten vil du sørge for at kroppen kan opprettholde et normalt nivå av testosteron og andre vekst hormoner slik at muskelproteinsyntesen kan foregå normalt.

 

Bønner og linser

Bønner og linser er to svært gode kilder til proteiner og fiber. Bønner og liner inneholder ikke bare proteiner, men også en rekke viktige vitaminer og mineraler som blant annet magnesium, jern og vitamin E. Alle disse virkestoffene er med på å opprettholde normal muskelfunksjon, raskere restitusjon og økt muskelvekst.

veganske proteiner
Bønner og linser inneholder viktige næringsstoffer som støtter opp om muskelvekst og muskelfunksjon.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Olivenolje

Mange som trener for å gå opp i vekt å øke muskelmasse har utfordringer med å få i seg nok riktige kalorier. Karbohydrater er en god energikilde for rask energi til trening, men det er ikke særlig godt egnet til å bygge nye muskler. Kroppen trenger proteiner og fett, og olivenolje sørger for å tilføre kroppen viktige fettsyrer som er nødvendig for muskelvekst. Tilsett er par spiseskjeer olivenolje til middagen, bruk det når du steker noe på ovnen, eller som dressing på salaten.

 

Nøtter

Nøtter er en super kilde til både proteiner og fett. Det finnes et hav av ulike typer nøtter, så hvis du ikke er begrenset av en form for allergi, så bør du ha gode muligheter for å finne noe du liker. Forsøk å velg nøtter som er naturlig og ikke er tilsatt ekstra salt. De fleste nøtter er rike på sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler som er viktig for normalt stoffskifte, muskelfunksjon, redusert kolesterol, økt blodgjennomstrømning, m.m.. Lees mer om hvorfor du bør spise nøtter i denne saken under.

 

Kilde
DiFrancesco, Tim. (2017). 5 Foods Besides Animal Protein That Can Help Athletes Gain Muscle. Stack.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020
Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020