Proteinpulver er det desidert meste solgt kosttilskuddet for muskelvekst. I jungelen blant tusenvis at produkter bør du vite hva du skal se etter slik at du unngår å bli lurt. Her er fem viktige ting bør se etter i proteinpulveret du kjøper.

Alt proteinpulver er ikke likt. Akkurat som at du kan velge uendelig mange typer frokostblanding, kaffe- eller te typer, frukter og grønnsaker eller ulike oster, så er det et hav av ulike proteinpulver varianter. Hva de inneholder kan sammenlignes på med en vanlig matvare der en næringsrik matvare inneholder mye sonen proteiner, karbohydrater og fett, mens et proteinpulver av høy kvalitet vil inneholde hovedsakelig proteiner av HØY kvalitet. I punktene under kan du lese hva som er det viktigste med proteinpulveret du velger, og ikke minst hva vi mener med høy kvalitet.

 

1.Protein innhold

Rent myse isolat er den typen proteiner med høyest biovitalitet blant alle typer proteinpulver. Biovitalitet er et mål på kvaliteten på proteinet og hvor mange aminosyrer det inneholder som kroppen treng og ikke minst klarer å benytte til å bygge muskler å utføre andre viktige funksjoner. Ettersom mye isolat dette har den høyeste kvaliteten, har det også en høyere prislappen. Men når du leser på innholdsfortegnelsen på boksen bør du ikke bare se etter proteiner per servering, du bør gå gjennom hele listen å se hva produktet består av.

Det er ytterst sjelden at proteinpulver består at 100% rent myse isolat på grunn av sin høye kostnad. Det typiske er å lage en blanding bestående av myse isolat og ulike varianter av proteiner, som for eksempel myse konsentrat. Dette er viktig for deg å vite ettersom myse konsentrat inneholder en større mengde karbohydrater og fett, samtidig som det inneholder laktose som enkelte ikke tåler.

Tanken bak å benytte en blanding av proteiner er enkel: Det gjør produktet billigere å produsere for produsentene, og rimelige å kjøpe for kundene. Dessverre er det ikke alltid fordelene er like store for begge parter, og enkelte produsenter kan bli fristet til å bruke så mye proteiner av lavere kvalitet at det går ut over kvaliteten på produktet til kunden. Resultatet blir mindre muskler og dårligere prestasjoner.

Vi anbefaler alltid å lese bak på innholdsfortegnelsen dersom du kjøper et proteinpulver for første gang. De fleste norske aktører leverer produkter etter topp standard, men vi vet at mange i vektløfter-miljøet handler proteinpulver fra utlandet. For ikke å bli lurt eller risikere å ende opp med proteinpulver av lav kvalitet, kan du ta en kikk på vår oversikt over Best i test proteinpulver!

proteinpulver
Det kan være vanskelig å velge proteinpulver når alle sammen tilsynelatende fremstår like, men dersom du studerer innholdslisten vil du raskt avsløre hvilke som er produkter av høy kvalitet og hvilke du bør styre unna.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

2.Ingen uønskede kalorier

Dette henger sammen med punktet over. To ulike produkter kan variere stort i mengden proteininnhold. Først og fremst bør du merke deg hvor stor serverings størrelsen er, og deretter mengden proteiner per servering. Når serverings størrelsen er 60 gram og mengden proteiner er 30 gram, da vet du umiddelbart at produktet må inneholde MYE av noe helt annet enn proteiner.

Mange produsenter bruker fyllstoffer som sukker og fett i et forsøk på å gjøre produktet fyldigere og mer smakfullt. Selv om smaken kan være på topp, så gjør det ikke nødvendigvis produktet bedre, og i verste fall kan det ende opp med å “stjele” plassen til proteinet. Sukker i proteinpulveret hører etter vår mening ikke hjemme.

Alle som bryr seg om helsen og som kommer dit at de ønsker å benytte seg av proteinpulver for å øke proteininntaket, bør også prioritere å kjøpe proteinpulver av høy kvalitet.

Et høykvalitets proteinpulver består som regel av en høy prosentandel myse isolat, mengden tilsatt sukker bør være null, og det totale naturlige sukker- og fettinnholdet skal være så lavt som mulig- gjerne mindre enn 5 gram per servering. Dersom du trenger mer karbohydrater og fett i kosten er det mye bedre at du får disse gjennom annen kost, eller at du tilsetter de i en proteinshake. Sunne og gode oppskrifter på proteinshaker finner du her!

proteinpulver
Velg produkter med høyest mulig proteininnhold og lavest mulig innhold av sukker og fett.

3. Lett fordøyelig

En av de vanligste utfordringene blant de som inntar mye proteinpulver, er problemer med fordøyelsen. For å unngå disse uønskede bivirkningene, er det viktig å se etter et produkt som er tilsatt en eller annen form for virkestoff som hjelper på fordøyelsen. De beste produktene har gjerne dette i blandingen, og det bidrar til en enda større effekt av selve proteinene.

 

4.Naturlige ingredienser

Dersom du ikke er ekspert på næringsstoffer eller har brukt til på å sette deg inn i hva de ulike ingrediensene er eller hvor de kommer fra, vil det å lese innholdslisten over ingredienser fremstå som et ukjent språk. Vanlige ingredienser er soy lecithin, en tung genetisk modifisert vare fra USA. Det beste er å gå for et produkt som inneholder sunflower lecihitin, selv om det ikke alltid er like lett å finne.

Sunflower lecithin er naturlig fremstilt og er dermed heller ikke genmodifisert. Det samme gjelder for farge- og smaks forsterkere- det beste er å gå for naturlige ingredienser. Unngå ingredienser som Ace K og Red 40 ettersom disse har vist seg å ha negativ effekt på helsen.

Dessverre benytter mange produsenter seg av kunstige virkestoffer ettersom de er rimeligere å bruke, og gjerne tilfører proteinpulveret god smak. Selv om det ikke er lett å unngå de, så forsøk i beste fall å velg alternativer med et lavt innhold av disse.

proteinpulver
Velg produkter som inneholder så lite kunstige tilsetningsstoffer som mulig.

5.Testet og godkjent

Kostholdsindustrien har aldri opplevd en større pågang og interesse enn nå, og ettersom kosttilskudd gjerne benyttes i sammenheng med trening og konkurranse, bør det stilles strenge krav til om et produkt er 100% fri for ulovlige virkestoffer. Mange norske treningssentre er medlem i Antidoping Norge, noe som betyr at selv om du ikke konkurrerer, og kanskje bare trener lett en gang i uken, så kan du plutselig bli valgt ut til en tilfeldig dopingtest dersom det gjennomføres kontroll. Alle seriøse produsenter SKAL levere produkter som er testet og kontrollert for å være helt fri for uønskede virkestoffer.

Når det gjelder protein myse isolat, er det mest vanlige at produsentene jukser med å tilsette urin fra dyr og aminosyrer for å booste nitrogennivået, og å bruke andre proteinkilder enn det som står på etiketten.

Alle produsenter som kan bevise at de er testet av en tredjeparts enhet, vil reklamere dette på selve produktet. Testing er ikke et krav til produsenten, og dersom produsenten ikke kan henvise til at produktene deres er godkjent, bør du enkelt og greit styre unna. De fleste norske forhandlere tar dette svært seriøst og gjør grundige undersøkelser av leverandøren før de importerer varer fra de.

 

Oppsummering

Selv om det er lett å tro at produktet med høyest antall proteiner per servering er det beste produktet, er det ikke så enkelt som det, det er nemlig flere viktige faktorer å tenke på. For noen få år siden var det umulig å vite hvor proteinet kom fra, men i dag vet vi heldigvis bedre, og det er lettere å gjøre gode valg.

Når du som konsumer er informert på forhånd, reduserer det risikoen for å kjøpe dårlige produkter som kanskje heller ikke burde vært i salg.

Vårt tips er å følge rådene over, velg produkter fra norske forhandlere, og føl deg trygg på produktene du finner her i oversikten over markedets beste proteinpulver 2018!

 

Kilde
Gethin, Kris. 5 things to look for in your whey isolate. Muscleandstrength.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 matvarer som øker risikoen for inflammasjon

Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal…
dato: Jul 08, 2020
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020
Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020
Ernæring

Så mange nøtter skal du spise for å gå ned i vekt!

Enten det er valnøtter, pistasjnøtter, paranøtter eller mandler, så kommer vi…
dato: May 06, 2020
Oppskrifter

Den perfekte snack: Tranebær- og mandelbiter!

Er du lysten på noe godt, men samtidig sunt? Da skal…
dato: Apr 27, 2020