Har du noen gang tenkt på om du spiser for mye sukker? Du er ikke alene. Sukker finnes i ekstremt mange matvarer. Ikke bare i typiske «sukker-matvarer» som sjokolade. Sukker finnes også i feks tacosaus. Sukker regnes (dessverre) som gift for menneskekroppen. Allikavel spiser flertallet av oss altfor mye av det!

Sukker som gift

At sukker fører til vektøkning er hverken ny eller revolusjonerende kunnskap. Det negative er at sukker ikke bare fører til vektøkning, det fører også til mange andre effekter på kroppen din. Disse er beklageligvis ikke helt heldig. For det første kan økt sukkerinntak føre til sukker indusert diabetes, dette er IKKE en sykdom du ønsker å få! Sukker forstyrrer også metabolismen din og fører til et unaturlig forbruk av energi!

1. Utmattelse

Det første symptomet på at du spiser for mye sukker er rett og slett utmattelse. Å være utmattet kan være et symptom på så mangt, også for høyt inntak av sukker. Typisk for sukker-indusert utmattelse er at du får raskt energi når du inntar noe sukkerholdig, før nivået så faller på bunn etter kort tid. I tillegg kan man føle seg slapp og sliten dersom man ikke tilfredsstiller behovet for sukker, enten dette er i form av sjokolade, brus eller andre sukkerholdige varer

2. Lysten på godteri

Sukker har en mulig effekt på oss mennesker som avhengihetsskapende. Dette vil si at dersom du til en hver tid bare har lyst på mer og mer sukker, godteri eller andre godsaker kan dette være et tegn på at du rett og slett spiser for mye. Desto mer sukker du spiser, desto mer sukker lurer du hjernen din til og tro at den trenger.

3. Variabelt humør

Forandring i humør knyttes ofte til heelt andre årsaker enn for mye sukker. Humørforandinger kan i likhet med utmattelse være et symptom på så mangt. Det vi vet, er at det også er symptom på for mye sukker. Et humør som svinger mye, gjerne ila dagen og ofte avhengig av sukkerinntak kan være slitsomt. Prøv derfor og kartlegg om du har humørsvingninger. Når skjer de? Skjer de alltid de dagene du ikke får sukker? Da kan det helt klart være en god ide å kutte ut på sukkermengden! Trening kan også virke positivt på variabelt humør, kanskje du får bukt med følelsene ved hjelp av denne økten?

4. Vektoppgang …

Som vi alle vet. Vektoppgang og sukker – som hånd i hanske. Disse to henger sammen som perler på en snor. Kanskje spiser du sunt, trener masse men allikavel går opp i vekt? Da kan sukkeret være synderen. For mye sukker gjør helt klart at kroppen din går på høygir og sparer på all energien den har. Derfor vil du automatisk få vektøkning dersom du spiser mye sukker.

5. Uren hud

Man tenker seg typisk tilbake til tenårene når man tenker på uren hud. Kanskje er du voksen og har fått uren hud den siste tiden? Urent hud kan også være symptom på en del andre sykdommer og lidelser. Det er også bevist at uren hud, som oppstår «uventet» kan være direkte konsekvens har for høyt sukkerinntak. Dersom du spiser sukker vil kroppen produsere insulin. Insulin krever mye av kroppen for å produsere, spesielt i store mengder. Dette fører til at talgkjertlene begynner å overprodusere og ut kommer urent hud enten i ansikt eller på rygg/mage. Uren hud/akne må ofte medisineres for å bli kvitt. Det kan jo være en ide å teste ut å begrense sukkerinntaket, dersom du har et høyt sukkerinntak og uren hud. Så slipper du å ta medikamenter. Det er i alle fall verdt et forsøk nå som vi vet at sukker fører til uren hud!

Hvor mye er for mye sukker?

Dersom du opplever noen av disse symptomene kan det tyde på at du spiser for mye sukker. Hva som er for mye sukker er vanskelig å definere. Sukker er skjult i ekstremt mange matvarer, for eksempel tacosaus. Dersom du spiser tacosaus hver fredag er det ikke gitt at det er krise, men dersom du i tillegg spiser sukker i nesten alle andre produkter du inntar hver eneste dag kan det være på tide å tenke seg om en, to eller ti ganger!

Kilder

  1. Veientilhelse.no
  2. Helsenorge.no

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Ernæring

Spis dette 4 ganger i uken og reduser risikoen for død med 40%

Å forebygge sykdom er mye bedre enn å behandle det. Spis…
Dato: Nov 25, 2020
Kosttilskudd

Black Friday – Kostilskudd, treningsklær og treningsutstyr

En ting kan vi forbrukere takke amerikanerne for, og det er…
Dato: Nov 23, 2020
Best i test - kosttilskudd

Topp 10 betakaroten – Best i test betakaroten 2020!

Gi huden ny glød med markedetes beste betakaroten! Vi gir deg…
Dato: Nov 19, 2020
Ernæring

Topp 10 mest antioksidantrike matvarer!

Maten du spiser inneholder mer enn bare karbohydrater, fett og proteiner.…
Dato: Nov 18, 2020
Kostholdsprogram

Militærdietten trender på sosiale medier, hva er greia?

Militærdietten hevder at du kan miste 4,5 kg i uken! Det…
Dato: Nov 04, 2020
Ernæring

Den skjulte sideeffekten av å spise for mye feit mat

I tilfellet du trengte enda en grunn til å styre unna…
Dato: Okt 26, 2020
Ernæring

Spis mer av dette – reduser risikoen for kreft

Det er ingen tvil om at kostholdet er med på å…
Dato: Okt 23, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Det finnes utallige måter å slanke seg på. Alt fra dietter,…
Dato: Okt 20, 2020
Oppskrifter

Oppskrift på digg bananbrød

Bananene ligger der, på kjøkkenbenken, litt halv-brune og valget mellom å…
Dato: Okt 19, 2020
Oppskrifter

Sunt og godt bananbrød

Dette herlig saftige og smakfulle bananbrødet kommer nesten garantert til å…
Dato: Okt 16, 2020
Ernæring

Sunt snacks med under 100 kalorier

Snacks er ofte forbundet med noe usunt og ikke minst velsmakende.…
Dato: Okt 14, 2020
Ernæring

3 grunner til å spise havregryn hver dag

Havregryn er for mange en nøkkel-rett både til frokost, lunch eller…
Dato: Okt 12, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020