All mat vi får i oss inneholder energi, men hva det inneholder og hvordan det påvirker oss, er svært varierende. Her er fem vanlige myter om næringsstoffer i maten du må slutte å tro på.

Maten vi spiser består av makronæringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner, og mikronæringsstoffer som viktige vitaminer og mineraler. Med hundrevis av selverklærte kostholdseksperter og influencere har det oppstått en rekke myter rundt makronæringsstoffene som rett og slett er feil. Her serverer vi fem myter som du fra nå av må slette fra minnet.

1. Karbohydrater gjør deg tykk

Karbohydrater kommer i mange ulike varianter og størrelser, og de har gjerne fått navn som «gode» og «dårlige» karbohydrater. Matvarer som er laget på hvitt raffinert korn og som inneholder store mengder sukker, gjerne kaker, godteri og sukkerholdige drikker, er det som står for det meste av vektoppgangen. Karbohydratene i frukt, grønnsaker, bønner og fullkorn, bidrar til vektreduksjon. Karbohydrater er faktisk den viktigste energikilden for aktive mennesker med en høy treningsbelastning.

I tillegg til energi vil også karbohydratene ta med seg en rekke viktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker består hovedsakelig av karbohydrater og vann, men er rene vitaminbomber som bidrar med antioksidanter i kampen mot inflammasjoner og en rekke sykdommer. En stor del av karbohydratene i frukt og grønnsaker er kostfiber som bidrar til god tarmfunksjon og ikke minst metthetsfølelse.

makronæringsstoffer
Frukt og grønnsaker inneholder store mengder karbohydrater, men også vitaminer, mineraler og kostfiber som er både bra og viktig for oss.

2. Meieriprodukter med høyt fettinnhold gjør deg tykk

Helsemyndighetens råd var lenge å unngå fett, men i nyere tid har rådene blitt endret til anbefalinger om å «tenke kvalitativt om fett, og ikke kvantitativt». Fett er en viktig kilde til både vitaminer og næringsstoffer som er helt essensiele for at vi skal kunne fungere. Inntaket av mettet fett og transfett bør holdes på et minimum, mens umettede- og flerumettede fettsyrer har en rekke helsefordeler. Studier viser at personer som byttet ut 5% av det totale kaloriinntaket fra mettet fett med umettet fett, reduserte risikoen for tidlig død med 27%.

Med andre ord trenger du ikke å bekymre deg over umettede og flerumettede fettsyrer, men tenk på det som en viktig del av kosten. Sørg for å inkluder rikelig med matvarer som fisk, nøtter og planteolje i kosten. Disse matvarene vil også sørge for at du holder deg mett lenger.

 

3. Jo mer proteiner du spiser, desto større muskler får du

Hadde det vært så enkelt som myten sier, burde skolemelken vært byttet ut med proteinshake. Dessverre er det ikke slik at proteiner automatisk bygger muskler. Musklene har en grense for hvor mye proteiner de klarer å absorbere på et måltid, og denne grensen ligger på 25-35g med høykvalitets proteiner. Ja, proteiner kommer i ulike kvaliteter og rangeres etter hvor nødvendige aminosyrene er for oss, og ikke minst hvor lett de absorberes av kroppen. Animalske proteiner som egg og biff topper listen sammen med myseprotein.

makronæringsstoffer
Biff er et svært god kilde til høykvalitets proteiner.

4. Karbohydrater øker risikoen for inflammasjon

Akkurat som alt annet kan enkelte karbohydrater øke risikoen for inflammasjon, men det er ikke større risiko for at karbohydrater gjør det enn noen andre matvarer. Det er to typer inflammasjon; kronisk og akutt. Kronisk inflammasjon er langvarig og relateres direkte til alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdommer. Akutte inflammasjoner oppstår rett etter en treningsøkt og er en naturlig prosess som repareres under restitusjonen.

Flere typer karbohydrater, som mørke bladgrønnsaker og ville bær, inneholder antioksidanter som motvirker inflammasjoner. Også fullkorn er nyttig i kampen mot betennelsestilstander.

 

5. Du må innta proteiner innen 1 time etter trening

Myten skal ha det til at proteininntaket må skje senest 1 time etter treningsøkten er avsluttet, men heldigvis er dette feil. Til tross for at muskelveksten har vist seg å være litt større dersom du inntar proteiner rett etter en treningsøkt, har forskning gjort det klart at proteinsyntesen forsetter i opptil 24 timer etter at treningen er avsluttet. Isteden for å stresse med å få i deg proteiner rett etter at en hard treningsøkt er over, bør du heller sørge for å spise jevnlig med proteiner gjennom dagen. Det totale proteininntaket er viktigere enn hva du får i deg enn i minuttene etter trening.

 

Kilde
Rizzo, Ms.Rd. Natalie. 5 macronutrient myths you should stop believing. Muscleandfitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Sunne og gode desserter med MYE proteiner!

Ingenting er så godt som en velsmakende dessert, og når den…
Dato: Mai 06, 2021
Ernæring

Fleksibelt kosthold – If It Fits Your Macros

Dietten, eller kostholdet, som kalles for «If It Fits Your Macros»…
Dato: Mai 03, 2021
Ernæring

Enkle triks for vektreduksjon!

Glem å telle kalorier, slutt å bruke tiden på å veie…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Guide: Slik påvirker alkohol deg på lavkarbo-/keto diett

Et strengt lavkarbo kosthold eller en ketonisk diett, har ikke mye…
Dato: Apr 29, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Ernæring

Karbohydrater før leggetid – bra eller dårlig?

Du har kanskje hørt at det ikke er bra å spise…
Dato: Apr 23, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Sunne desserter som bygger muskler!

Finnes det noe bedre enn en god dessert? Og hva om…
Dato: Apr 15, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Ernæring

Proteinopptak: Hva skjer med proteinet vi spiser?

I like stor grad som ønsket om å bygge muskler, ønsker…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

Så mye bør du spise til frokost!

Frokosten er kanskje dagens viktigste måltid, noe vi har skrevet om…
Dato: Apr 06, 2021
Ernæring

Unngå overspising med dette trikset

Hender det ofte at du spiser mye mer av godteskålen eller potetgullet…
Dato: Mar 29, 2021
Ernæring

6 grunner til at du bør elske mango!

Visste du at mango er en av verdens mest populære frukter?…
Dato: Mar 26, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Oppskrifter

Sunne og smakfulle proteinvafler!

Vår, sommer, 17.mai! Hva passer bedre enn sunne og smakfulle vafler…
Dato: Mar 25, 2021
Ernæring

13 grunner til at dietten din ikke fungerer

Det er ikke uvanlig å oppleve å ikke få de ønskete…
Dato: Mar 19, 2021