All mat vi får i oss inneholder energi, men hva det inneholder og hvordan det påvirker oss, er svært varierende. Her er fem vanlige myter om næringsstoffer i maten du må slutte å tro på.

Maten vi spiser består av makronæringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner, og mikronæringsstoffer som viktige vitaminer og mineraler. Med hundrevis av selverklærte kostholdseksperter og influencere har det oppstått en rekke myter rundt makronæringsstoffene som rett og slett er feil. Her serverer vi fem myter som du fra nå av må slette fra minnet.

1. Karbohydrater gjør deg tykk

Karbohydrater kommer i mange ulike varianter og størrelser, og de har gjerne fått navn som «gode» og «dårlige» karbohydrater. Matvarer som er laget på hvitt raffinert korn og som inneholder store mengder sukker, gjerne kaker, godteri og sukkerholdige drikker, er det som står for det meste av vektoppgangen. Karbohydratene i frukt, grønnsaker, bønner og fullkorn, bidrar til vektreduksjon. Karbohydrater er faktisk den viktigste energikilden for aktive mennesker med en høy treningsbelastning.

I tillegg til energi vil også karbohydratene ta med seg en rekke viktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker består hovedsakelig av karbohydrater og vann, men er rene vitaminbomber som bidrar med antioksidanter i kampen mot inflammasjoner og en rekke sykdommer. En stor del av karbohydratene i frukt og grønnsaker er kostfiber som bidrar til god tarmfunksjon og ikke minst metthetsfølelse.

makronæringsstoffer
Frukt og grønnsaker inneholder store mengder karbohydrater, men også vitaminer, mineraler og kostfiber som er både bra og viktig for oss.

2. Meieriprodukter med høyt fettinnhold gjør deg tykk

Helsemyndighetens råd var lenge å unngå fett, men i nyere tid har rådene blitt endret til anbefalinger om å «tenke kvalitativt om fett, og ikke kvantitativt». Fett er en viktig kilde til både vitaminer og næringsstoffer som er helt essensiele for at vi skal kunne fungere. Inntaket av mettet fett og transfett bør holdes på et minimum, mens umettede- og flerumettede fettsyrer har en rekke helsefordeler. Studier viser at personer som byttet ut 5% av det totale kaloriinntaket fra mettet fett med umettet fett, reduserte risikoen for tidlig død med 27%.

Med andre ord trenger du ikke å bekymre deg over umettede og flerumettede fettsyrer, men tenk på det som en viktig del av kosten. Sørg for å inkluder rikelig med matvarer som fisk, nøtter og planteolje i kosten. Disse matvarene vil også sørge for at du holder deg mett lenger.

 

3. Jo mer proteiner du spiser, desto større muskler får du

Hadde det vært så enkelt som myten sier, burde skolemelken vært byttet ut med proteinshake. Dessverre er det ikke slik at proteiner automatisk bygger muskler. Musklene har en grense for hvor mye proteiner de klarer å absorbere på et måltid, og denne grensen ligger på 25-35g med høykvalitets proteiner. Ja, proteiner kommer i ulike kvaliteter og rangeres etter hvor nødvendige aminosyrene er for oss, og ikke minst hvor lett de absorberes av kroppen. Animalske proteiner som egg og biff topper listen sammen med myseprotein.

makronæringsstoffer
Biff er et svært god kilde til høykvalitets proteiner.

4. Karbohydrater øker risikoen for inflammasjon

Akkurat som alt annet kan enkelte karbohydrater øke risikoen for inflammasjon, men det er ikke større risiko for at karbohydrater gjør det enn noen andre matvarer. Det er to typer inflammasjon; kronisk og akutt. Kronisk inflammasjon er langvarig og relateres direkte til alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdommer. Akutte inflammasjoner oppstår rett etter en treningsøkt og er en naturlig prosess som repareres under restitusjonen.

Flere typer karbohydrater, som mørke bladgrønnsaker og ville bær, inneholder antioksidanter som motvirker inflammasjoner. Også fullkorn er nyttig i kampen mot betennelsestilstander.

 

5. Du må innta proteiner innen 1 time etter trening

Myten skal ha det til at proteininntaket må skje senest 1 time etter treningsøkten er avsluttet, men heldigvis er dette feil. Til tross for at muskelveksten har vist seg å være litt større dersom du inntar proteiner rett etter en treningsøkt, har forskning gjort det klart at proteinsyntesen forsetter i opptil 24 timer etter at treningen er avsluttet. Isteden for å stresse med å få i deg proteiner rett etter at en hard treningsøkt er over, bør du heller sørge for å spise jevnlig med proteiner gjennom dagen. Det totale proteininntaket er viktigere enn hva du får i deg enn i minuttene etter trening.

Kilde
Rizzo, Ms.Rd. Natalie. 5 macronutrient myths you should stop believing. Muscleandfitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024