Det er mange ting som påvirker hvorvidt man klarer å oppnå mål og lykkes med det man ønsker, men en fellesnevner er at det krever selvdisiplin. Det er ved bruk av god selvdisiplin at det er enklere å lykkes, enten det handler om trening, diett, ha en sunn livsstil eller rett og slett å være lykkelig.

Selvdisiplin for lykkefølelsen

Personer med god selvdisiplin skal visstnok være lykkeligere enn personer som har lavere nivåer av denne egenskapen. Disse personene gjør positive avgjørelser på kortere tid, og lar seg heller ikke bli distrahert av impulser eller følelser. Derimot gjør de gjennomtenkte og rasjonelle avgjørelser på daglig basis uten å bli stresset eller overveldet.

Selvdisiplin kan trenes

Til tross for hva mange tror så kan selvdisiplin trenes opp. Som alle andre ting man ønsker å lære og utvikle så må det øves og repeteres på daglig basis. Disse fem tipsene kan bidra til at du forbedrer din egen selvdisiplin!

Målet er å skape gode vaner og bryte dårlige, samt forbedre kontrollen din ved å gjøre enkle endringer i dine daglige rutiner. Ved å forbedre selvdisiplinen din kan du leve et friere liv ved å enklere kan ta sunne valg, og ikke valg basert på impulsive følelser.

motivasjon

Metode 1 – fjern fristelsene

«Ute av syne, ute av sinn» har faktisk noe for seg. Hvis du ønsker å jobbe med selvdisiplinen din er det helt avgjørende at distraksjoner og fristelser fjernes. Har du et ønske om å spise sunnere og spise mindre godteri eller annen mat med mye kalorier og lite næring er et viktig tiltak å få dette ut av hus. Ta med deg sunne, mettende og næringsrike lunsjer på jobb slik at du ikke blir fristet til å spise noe søtt etter lunsj eller kjøpe noe ekstra på butikken på vei hjem fra jobb.

Hvis du vil jobbe med å ha bedre fokus når du arbeider eller studerer bør du slå av alle varsler og lyd på telefonen din, eller stille den inn slik at du ikke får varsler i det hele tatt i et valgt tidsrom. Rydd skrivebordet eller arbeidsplassen din for rot.

Sett deg oppnåelige mål. For eksempel kan du begynne med en uke uten sukker og fast food, og etter hvert øke med en og en uke av gangen. Når du skal øve på å arbeide fokusert kan du for eksempel starte med ett kvarter av gangen, og øke litt og litt før du tar pause.

Metode 2 – spis sunt og regelmessig

Det er vist at når man er sulten så er evnen til å konsentrere seg dårligere, og hjernen fungerer ikke optimalt. Sult gjør at det er vanskelig å konsentrere seg om oppgaver man skal utføre, og går dessuten ut over humøret. Er du sulten er det også større sannsynlighet for at du har dårligere selvdisiplin når det kommer til trening, kosthold, arbeid og relasjoner.

For å holde deg selv og selvdisiplinen din i sjakk bør du prioritere å spise regelmessige og næringsrike måltider gjennom hele dagen slik at du kan holde fokuset på målene dine.

Metode 3 – ikke vent på «det riktige tidspunktet»

For de aller fleste er det ubehagelig å endre de vante rutinene sine. For å forbedre selvdisiplinen sin er dette noe av det som må til. Vaner vi har kan spores til en del av hjernen som kalles for basalgangliene. Denne delen av hjernen styrer følelser, mønstre og hukommelser og minner.

Å ta avgjørelser derimot styres av en helt annen del av hjernen som kalles for prefrontal cortex. For at aktive valg skal bli en vane trenger vi ikke å bruke ferdigheter for å ta bevisste avgjørelser lengre, da går det på autopilot. Derfor krever det at vi må ta aktive avgjørelser for å bryte vaner, og derfor føles det også ofte feil eller ubehagelig.

Hjernen din vil gjerne motsette seg enderinger og heller fortsette å gjøre det den er programmert til å gjøre. Derfor må du bare innfinne deg med den ubehagelige følelsen en periode, og erkjenne at det kan ta litt tid før de nye rutinene føles naturlige. Hvis du er tålmodig, vil det føles bra etter hvert!

Metode 4 – planlegg pauser, belønninger og premier til deg selv

For å trene selvdisiplinen trenger du ikke å slutte å unne deg selv alt du egentlig liker. Livet trenger ikke å være alt-eller-ingenting. Hvis du ikke gir deg selv litt pusterom ligger du godt an til å feile, bli skuffet og gå tilbake til gamle vaner.

Hvis du er på diett bør du planlegge inn dager der du kan spise noe godt som ikke inngår i dietten din. Gjerne på dager der du vet at du skal noe spesielt, som for eksempel bursdager, selskaper eller liknende. Har du mål om å trene regelmessig kan du unne deg for eksempel en massasje eller ansiktsbehandling etter du har gjennomført et visst antall treningsøkter.

Fordi selvdisiplin kan være tøft er det viktig å belønne innsatsen.

motivasjon

Metode 5 – tilgi deg selv og gå videre

Å legge om til en ny måte å tenke på kommer sannsynligvis ikke alltid til å gå etter planen. Alle har opp- og nedturer, har suksess og gjør store feiltrinn. Det som er viktig er å fortsette å bevege deg den i retningen du ønsker. Hvis det skjer noe som setter deg litt tilbake er det avgjørende å anerkjenne det som skjedde og hva som årsaket det og fortsette videre.

Å omfavne følelser som sinne, skyld eller frustrasjon hjelper ikke for å bygge selvdisiplinen. Se heller på disse fartsdumpene som læring og en erfaring å ta med deg videre. Tilgi deg selv og kom deg opp på hesten igjen så fort som mulig. Jo lengre du er ute av gamet, desto vanskeligere er det å holde det gående i en positiv retning.

Kilde

Forbes.com

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Fysisk og psykisk helse

Trening ved graviditet og etter fødsel!

Det anbefales at gravide kvinner trener gjennom hele svangerskapet hvis de…
Dato: Sep 17, 2021
Styrketrening

Trening for power – maksimal kraftutvikling!

Styrketrening og trening for power kan høres ganske likt ut, men…
Dato: Sep 16, 2021
Kondisjon & løping

Vo2 maks for helse og prestasjon!

VO2 maks, også kalt maksimalt oksygenopptak, er en egenskap som kan…
Dato: Sep 15, 2021
Sponset only

Dette kan gjøre underverket for luftkvaliteten i hjemmet

Tørr og sprukken hud? Flisete hår og negler? Eller kanskje sliter…
Dato: Sep 14, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Push/Pull/Legs – trening for muskelvekst

Sett fart på muskelveksten med dette solide push/pull/legs treningsprogrammet! Her får…
Dato: Sep 13, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict 2

Salomon Predict 2 er en oppdatert versjon av den originale Predict-skoen,…
Dato: Sep 13, 2021
Fysisk og psykisk helse

De beste aktivitetene for å booste immunforsvaret

Du er sannsynligvis allerede klar over at trening kan gjøre underverker…
Dato: Sep 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

5 sunne alternative snacks

Ikke alt som smaker søtt trenger å være usunt, det er…
Dato: Sep 09, 2021
Produkttest

Test: Salomon Sense Ride 4

Salomon Sense Ride 4 viderefører alt det vi likte så godt…
Dato: Sep 09, 2021
Styrketrening

Slik gjennomfører du en Biceps Push-Up

Pus-ups kan faktisk trene bicepsene dine i tillegg til både skuldre…
Dato: Sep 09, 2021
Intervjuer

Endret perspektivet på trening og kosthold: slik trener og spiser Sandra som nybakt mamma!

Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av,…
Dato: Sep 08, 2021
Produkttest

Test: Salomon Sense Pro 5 og Sense Pro 10

Salomon Sense Pro 5 og Sense Pro 10 har store sko…
Dato: Sep 08, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – september 2021!

September byr på friskere luft og en "ny start" etter sommeren.…
Dato: Sep 07, 2021
Sponset

Det soleklare valget for et liv i bevegelse! Dette hjelper deg å ta vare på dine muskler og ledd! 

Produkttest

Test: Miiego MiiBUDS ACTION II

Sliter du med å finne trådløse ørepropper som sitter godt, leverer…
Dato: Sep 07, 2021
Produkttest

Test: Miiego MiiRYTHM

Små, lette og fulle av kraft - slik er de nye trådløse øreproppene…
Dato: Sep 07, 2021