Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal unngå unødvendig risiko for inflammasjon. Sjekk listen her.
Inflammasjon (betennelse) er en slags beskyttelsesprosess som oppstår i kroppen når den forsøker å beskytte seg mot sykdomsfremkallende stoffer eller andre skadelige stimuli. Når du trener bryter du ned muskelvev, og det vil oppstå en midlertidig inflammasjon. Denne formen for inflammasjon er nødvendig for at kroppen skal kunne bygge opp muskelen dine større og sterkere enn de var i utgangspunktet, og det er derfor ikke en «farlig» inflammasjon.
Den typen inflammasjon som oppstår når kroppen reagerer på sykdomsfremkallende stoffer i kroppen derimot, den er av den «farlige» typen, og det er en form for inflammasjon vi overhodet ikke ønsker oss.
En langvarig inflammasjonstilstand kan gjøre deg mer utsatt for sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og overvekt. Og interessant nok, maten du spiser kan i stor grad påvirke hvor lett mottakelig du er for inflammasjon i kroppen.
Vanlig sukker (sukrose) og sirup med høyt fruktoseinnhold (HFCS) er de to hovedtypene av tilsatt sukker vi finner i det vestlige kostholdet. Sukker består av 50% glukose og 50% fruktose, mens høyfruktose mais sirup består av ca. 45% glukose og 55% fruktose.
Et kosthold bestående av mye sukker og høyfruktose mais sirup øker risikoen for inflammasjon som igjen kan føre til sykdom. Det kan også motvirke de betennelsesdempende effektene du oppnår fra sunne omega-3 fettsyrer.
Kunstig transfett er sannsynligvis det mest usunne fettet du kan spise. denne formen for fettsyrer er fremstilt ved å tilsette hydrogen til umettet fett som i sin naturlige form er flytende, slik at konsistensen til fettet blir fastere.
De fleste margariner inneholder transfett, og de blir ofte tilsatt bearbeidet mat for å forlenge holdbarheten. Et høyt inntak av kunstig transfett kan øke risikoen for betennelse i kroppen og flere sykdommer, inkludert hjertesykdommer.
Mennesket har bestandig konsumerte mye karbohydrater, men i et historisk perspektiv har dette hovedsaklig kommet fra karbohydratkilder som er rike på på fiber. Karbohydratene har vært lite foredlet, og de har kommet fra gress, røtter og frukt og grønnsaker.
Å spise raffinerte karbohydrater kan derimot øke risikoen for betennelse. Raffinerte karbohydrater har fjernet det meste av fiberen og bringer med seg lite viktige næringsstoffer. Fiber virker mettende, forbedrer blodsukkerkontrollen og bidrar til god fordøyelse.
Uforedlede karbohydrater med et høyt fiberinnhold er sunne, mens raffinerte karbohydrater øker blodsukkernivået og øker risikoen for betennelse som kan føre til sykdom.
Mens et moderat alkoholinntak faktisk har noen positive sider ved seg, vil et overdrevet høyt inntak som regel bare ha en negativ effekt på kroppen. Et høyt alkoholkonsum øker risikoen for betennelser og kan føre til lekkende tarm som igjen er en pådriver for inflammasjon.
Et høyt inntak av prosessert mat er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, samt mage- og tarmkreft. De vanlige matvarene er pølser, skinke, bacon, røkt kjøtt, og mat som hamburgere, etc..
Prosesserte matvarer inneholder mer AGE (Advanced glycation end products) enn andre typer kjøtt. Bearbeidet kjøtt inneholder mye inflammatoriske forbindelser som AGE, og det forbindes til blant annet tykktarmskreft som følge av den inflammatoriske prosessen som kan oppstå ved inntak av mye prosessert mat.
Les også: Derfor er ikke prosessert mat nødvendigvis usunt!
Kilde
Healthline.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene