For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et sunt og næringsrikt kosthold med riktige byggesteiner.
Når du trener styrketrening vil deler av muskelcellene brytes ned, noe som må til for at kroppen skal kunne bygge seg opp igjen litt sterkere og litt større enn den var før treningsøkten.
Et balansert forhold mellom nedbrytning og oppbygging av musklene over tid vil gi resultater i form av økt styrke og muskelmasse. Da trenger musklene tilstrekkelig stimuli i form av smart trening, nok restitusjon mellom øktene og nok energi og protein fra maten.
Å tilføre kroppen protein regelmessig gjennom dagen vil sikre at musklene bygger seg opp igjen mellom treningsøktene, og en generell anbefaling er å spise rundt 2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, fordelt på dagens måltider.
Det er noen matvarer som er spesielt godt egnet for dette formålet.
Les også: Treningsprogrammering – fordeler med splittprogram!
Animalske produkter er som oftest utmerkete proteinkilder av høy kvalitet, som inneholder alle de essensielle aminosyrene vi trenger og som støtter muskelvekst optimalt.
Renskåret kjøtt er et godt valg fordi det inneholder lite mettet fett, i motsetning til kjøttstykker med mye fett.
Kroppsbygging og egg går hånd i hånd. Dette er virkelig en genial næringsbombe fordi det inneholder både fullverdig protein, sunt fett og viktige vitaminer.
Egg kan varieres på mange måter, alt fra å bruke det i havregrøten til å lage eggemuffins som er perfekte å ha med seg til lunsj.
Les også: 6 grunnleggende steg for å øke muskelmassen!
Som kjøtt og egg inneholder også meieriprodukter fullverdig protein, og i tillegg er det en viktig kilde til kalsium. Kesam, cottage cheese og skyr er populære mellommåltider for personer som trener, og melk og ost passer perfekt til frokost og kveldsmat.
Fisk er også en fantastisk proteinkilde, og anbefalingen fra norske helsemyndigheter er å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Ikke bare fordi det inneholder protein, men fordi fisk er en viktig kilde til de sunne omega 3-fettsyrene og jod.
Noen planter er også gode proteinkilder, som bønner, linser og kikerter. De kan brukes i stedet for, eller blandes sammen med kjøtt, for å redusere kjøttinntaket.
I tillegg til å inneholde protein er de en svært god kilde til fiber, vitamin A, E, K og B, jern, magnesium, kalium, sink, fosfor, selen og mangan.
Belgfrukter er ikke en fullverdig proteinkilde i seg selv, men i kombinasjon med korn, som for eksempel ris eller bygg, får man et måltid med en fullverdig proteinsammensetning.
De som synes det er utfordrende å konsumere dagsbehovet for protein fra proteinkildene nevnt over kan ha god nytte av proteinpulver. Når man drikker næringen blir man ikke like mett, men får likevel dekket dagsbehovet.
På sikt er det anbefalt å unngå at proteintilskudd erstatter vanlig mat fordi det er mange andre viktige næringsstoffer man går glipp av fra naturlige matvarer.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene