Inflammasjon, betennelse, sykdom, etc. Det forbindes gjerne med noe negativt, men hva om det kan bidra til muskelvekst å gjøre oss sterkere?

 

1.Inflammasjon kan hjelpe på muskelvekst 

Før vi dykker inn i hvorfor inflammasjon er dårlig og hindrer deg fra å kunne trene hardt å bygge store muskler, så er det viktig å forstå at inflammasjon faktisk er viktig, og at noe inflammasjon er helt nødvendig for å stimulere til muskelvekst og adaptasjon til ny treningsbelastning.

Det finnes en rekke studier som viser at noen av de faktorene som regulerer muskelvekst er de samme som oppstår ved inflammasjon. Når det kommer til reparasjon av ødelagte muskelceller, har også inflammasjon en viktig rolle. På bakgrunn av dette ser det ut til at inflammasjon kan være behjelpelig for økt muskelvekst.

En nylig gjennomført studie ser ut til å støtte dette. I studien deltok en gruppe unge aktive menn som i løpet av en 8-ukers periode inntok et ikke-steroid antiinflammatoriske tilskudd samtidig som de trente styrke. I løpet av perioden ble effekten som styrketrening har på muskelvekst redusert med 50%! Det ser med andre ord ikke ut til inflammasjon er veldig ødeleggende, eller hva?

 

Hva kan vi lære?

Jo, inflammasjon spiller en nøkkelrolle i muskelvekst og reparasjons prosessen av ødelagte celler i kroppen, og at langtids bruk at antiinflammatoriske midler kan redusere effekten av muskelvekst og trening. 

 

inflammasjon
Smertene og stivheten du kjenner i musklene etter trening (DOMS) bør ikke være så store at det hindrer deg fra trening.

 

2.Inflammasjon hindrer deg fra å trene med høy frekvens 

Det er noen tilfeller der inflammasjon kan være en årsak til at du ikke klarer å bygge du musklene du jobber så hardt for. Den ene årsaken er at det kan hindre deg fra å trene hyppig nok. Inflammasjon er en av bidragsyterne til DOMS (delayed onset muscle soreness), den smerten og stivheten du føler i musklene flere timer etter at du har trent. Dersom smertene er store nok vil det kunne resultere i at du ikke får trent tilstrekkelig.

Vi vet at gjentakende trening og et høyt volum er en av de viktigste stimuliene for muskelvekst, så dersom muskelstølhet forstyrrer og hindrer deg fra et høyere treningsvolum ved å begrense hvor ofte du kan trene, så kan inflammasjon være et hinder.

Dette betyr likevel ikke at du skal bruke masse antiinflammatoriske midler for å redusere ømheten og smertene (det vil ikke fungere uansett). Det det betyr er at du bør rette treningen din slik at den ikke fremprovoserer en inflammatorisk respons.

 

3.Inflammasjon hindrer deg fra å trene hardt nok

På samme måte som at ømhet og mangel på restitusjon som følge av inflammasjon kan påvirke treningsfrekvensen, kan det også redusere intensiteten på treningen.

Til tross for at det er en viss uenighet om intensiteten er avgjørende for muskelveksten, så er det et faktum at den spiller inn og at det er et minimums intensitetsnivå som må til for å stimulere til muskelvekst. Dette henger sammen med punktet over. Målet er ikke å trene så hardt at du påfører kroppen en inflammatorisk tilstand som du velger å behandle med medisiner eller annen type behandling. Målet er å optimalisere treningen slik at du ikke påfører kroppen en voldsom inflammatorisk respons.

Inflammasjon
For å stimulere til muskelvekst må intensiteten på treningen overstige en viss intensitet. Inflammasjon tilstanden bør ikke være så høy at den er til hinder får å yte hardt nok.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

4.For mye inflammasjon for ofte er skadelig for muskelvekst

Noe av det vi vet er skadelig for muskelvekst er for hyppig forekomst av inflammasjon. Dersom du har et kronisk høyt inflammasjonsnivå i kroppen, er det studier som tyder på at det kan være et hinder for ytterligere muskelvekst, spesielt etterhvert som du eldes.

Med andre ord befinner vi oss i et paradoks. Inflammasjon ser ut til å være avgjørende for muskelvekst, med for mye inflammasjon er til hinder for muskelvekst. Det vi trenger er å få korte perioder (intervaller) med inflammasjon som kan bidra til å øke muskelveksten, men ikke så langvarig at den hindrer oss fra å trene hyppig nok eller hardt nok.

Det betyr også du bør være mer bevisst graden av inflammasjon i kroppen etterhvert som du blir eldre, slik at du best mulig kan redusere den negative påvirkningen inflammasjon kan ha på muskelvekst. Dette betyr som regel at du bør leve en aktiv livsstil med et sunt kosthold, og at du bør redusere inntak av produkter som øker risikoen for inflammasjon, blant annet alkohol og røyk.

 

Konklusjon

Inflammasjon er ikke ENTEN bra eller dårlig. Det er nødvendig, og noe vi ikke kan unngå.

Inflammasjon er en vesentlig del av muskelvekst og adaptasjonen til trening. Faktisk, dersom du løfter vekter og tar antiinflammatoriske midler gjennom hele treningsperioden, vil du sannsynligvis redusere muskelveksten- mye!

Likevel, det er noen grunner til at du bør forsøke og begrense graden av inflammasjon. For mye inflammasjon kan nemlig hindre deg fra å trene hyppig nok eller hardt nok til å trigge muskelveksten, og dersom kroppen utsettes for langvarig inflammasjon, vil den mest sannsynlig tape muskelmasse.

Du må finne en treningsrutine som gjør at kroppen blir påført en liten del trenings indusert inflammasjon, men ikke så mye at det hindrer deg fra å trene. Lytt til kroppen og ikke press deg dersom du allerede har pådratt kroppen en inflammasjonstilstand.

 

Kilde
Dieter, Brad. 4 ways inflammation affects muscle growth. Muscleandstrength.com

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Vektløfting kan redusere risikoen for tarmkreft

Løfter du vekter er det ikke bare til god hjelp for…
dato: Aug 06, 2020
Fysisk og psykisk helse

Den beste måten å forbrenne kalorier på i følge forskning!

Her er godt nytt til alle som elsker å snøre på…
dato: Aug 05, 2020
Motivasjon

3 feil folk gjør når de setter deg treningsmål

Et gjennomtenkt og realistisk mål er en viktig del av starten…
dato: Aug 03, 2020
Motivasjon

Blåbær- derfor bør du nyte dette hver dag!

Å spise frukt og grønnsaker er viktig i et sunt og…
dato: Jul 28, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juli 2020!

Juli måned er her, og det er for alvor høysommer! La…
dato: Jul 27, 2020
Motivasjon

Tre apper som motiverer til trening og vektreduksjon!

Har du noen gang lastet ned en app for trening, kosthold…
dato: Jul 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Derfor lever kvinner lengre enn menn

Tallene lyver ikke: Kvinner lenger lengre enn menn. Kanskje er det…
dato: Jul 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020
Motivasjon

Kan aktivitetsmålere føre til at vi er mer aktive?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmåler har skutt i været i løpet av…
dato: Jun 25, 2020
Fysisk og psykisk helse

Ikke dropp frokosten! Dette er forklaringen

Du har kanskje hørt at frokosten er "dagens viktigste måltid"? Denne studien…
dato: Jun 23, 2020
Motivasjon

Ny forskning: En stort antall kvinner unngår treningssenteret i frykt for å bli dømt

I følge en ny undersøkelse unngår 65% av kvinnene treningssenteret som…
dato: Jun 12, 2020
Fysisk og psykisk helse

Grilling kan føre til at du drikker mer

Hører du til de som elsker å finne frem grillen uansett…
dato: Jun 08, 2020
Fysisk og psykisk helse

Denne aktiviteten bedrer din mentale helse!

Det er ikke bare trening og fysisk aktivitet som booster den…
dato: Jun 04, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vet du forskjellen på «fitness» og «helse»?

Vi hører ordene hver eneste dag. Fitness og helse. Men vet…
dato: Jun 03, 2020
Motivasjon

Utendørs aktivitetene som forbrenner flest kalorier!

Nå som sommeren er her er det perfekt å tilbringe dagene…
dato: Jun 02, 2020