30 minutter trening, eller 10 000 skritt om dagen? Helserådene oppfordrer til stadighet om begge deler. Men hva er egentlig best for helsen?

Har du er mål om å vare på kroppen din på best mulig vis, så er det avgjørende at du får inn en del fysisk aktivitet i hverdagen. Helsemyndighetene har i lang tid kommet mye råd om at voksne mennesker bør være i aktivitet i minst 30 minutter daglig (moderat intensitet), mens det samtidig manes om å klemme inn minst 10 000 skritt om dagen.

Flere og flere bruker aktivitetsmålere og pulsklokker til å telle antall skritt de tilbakelegger i løpet av en dag, og for mange er disse skrittene et mer konkret og definert mål enn de 30 minuttene med aktivitet som skal gjennomføres i løpet av dagen.

Mange av aktivitetsmålerne gir gode beregninger som kun avviker virkeligheten med noen hundre skritt i løpet av en dag, mens andre bommer fullstendig og kan vise enten det dobbelte, eller halvparten av det virkelige tallet. Sånn sett vil skrittelleren i verste fall kunne lure deg til å være langt mindre aktiv enn du tror. Her er målet om 30 minutter er mer ærlig mål ettersom klokka aldri lyver. Skal du først bruke en skritteller som et verktøy for å måle aktivitetsnivået i løpet av dagen, anbefaler vi at du tar en kikk på vår oversikt over Aktivitetsmålere topp 10 – Best i test.

Men så til poenget: Hva er egentlig det beste målet for hvor (lite) aktiv du bør være i løpet av en dag? Legg merke til at vi skriver «lite» i parentes ettersom du så klart gjerne bør være enda mer i aktivitet enn dette, og at dette kun er mål på minimum daglig aktivitet.

30 min trening eller 10 000 skritt om dagen
En aktivitetsmåler eller pulsklokke kan være et nyttig verktøy for å se hvor aktiv du har vært i løpet av en dag. Det er dog viktig at den teller skritt riktig.

Det beste målet for daglig aktivitet

For det første finnes det ikke et universielt mål for hva som er best. Noen vil på stå at 30 minutter aktivitet er bedre enn 10 000 skritt, mens andre vil hevde det motsatte. Poenget her er at det i alle tilfeller handler om hva du legger i den tiden du er aktiv. Dersom du rusler en rolig tur på 30 000 minutter, eller så vidt beveger deg fremover selv om du tilbakelegger 15 000 skritt, så gir det ikke den samme gode og effektivitet helseeffekten som hvis du prioriterte å være i mer intensiv aktivitet kun halvparten av tiden.

Vet du forresten hvor mye du forbrenner av å gå 10 000 skritt om dagen? I linken over gir vi deg svaret.

Det som i stor grad definerer hvilket mål som er best, er nemlig hvordan du utfører handlingen som leder mot målet. Å gå 5000 skritt tung motbakke vil sannsynligvis få opp pulsen jeg vil langt større grad, enn dersom du går 10.000 skritt flott. Det samme kan vi si om tidsmålet på 30 minutter, 15 minutter i tunge motbakker for de fleste vil resultere i bedre helseeffekter enn 30 minutter daglig gange.

30 min trening eller 10 000 skritt om dagen
Å gå i motbakke eller krevende terreng vil i større grad få opp pulsen å gi en bedre helseeffekt enn rolig gange.

Det beste for de fleste, vil være og variere intensiteten på treningen og aktiviteten. Det er ingen tvil om at en viss intensitet på aktiviteten er avgjørende for å oppnå best mulig effekt for bedre helse, altså ikke bare for treningsverdier som bedre kondisjon/utholdenhet og styrke. På generelt grunnlag kan vi si at «aerobe aktiviteter som får pulsen til å stige, og styrketrening som utfordrer musklene, er nøkler til et lengre og sunnere liv». Aktiviteter som får opp pulsen forbindes med redusert risiko for hjertesykdommer, mens styrketrening bygger muskler og er blant annet med på å gjøre kroppen mer motstandsdyktig mot fall, brudd, belastingsskader, etc..

Utnytt tidsrammen mest mulig effektivt

Dersom du først setter deg et mål om å være i aktivitet 30 minutter daglig, bør du utnytte disse minuttene mest mulig effektivt. Dette betyr ikke at du skal kjøre høyintensitets økter (HIIT) hver eneste dag, men det kan være fint å få til et par HIIT-økter i uken, variert med gåturer og andre aktiviteter. HIIT trening er en utrolig effektiv treningsform som kan varieres i det uendelige, og de kan tilpasses til å utføres «der du er», både med og uten utstyr.

Vi har laget en oversikt over flere gode HIIT-økter andre effektive treningsøkter som tar alt fra 10-30 minutter, og disse vil utvilsomt få pulsen din opp å gi deg god helseeffekt.

HIIT trening
HIIT er en av de desidert beste treningsformene for å komme raskt i form, forbrenne fett, og å trene effektivt.

Hva med «10 000 skritt målet»?

Selv om vi maner til at du bør bruke intensiteten på aktiviteten som et viktigere mål enn nøyaktig tidsbruk og antall skritt, så er 10 000 skritt om dagen målet likevel en fin pekepinn på hvor aktiv du har vært. Har du tilbakelagt 10 000 skritt i løpet av en dag så er det tross alt enorm mye bedre enn å bare sitte i ro. Har du i tillegg gått en tur i bra tempo, så kan du ha oppnådd mange av de gode helsefordelene som du faktisk er ute etter.

Likevel kan det kanskje være verdt å ha i tankene at målet om 10 000 skritt om dagen er ganske tilfeldig satt. Mer om dette finner du ikke artikkel vår «Derfor er ikke 10 000 skritt om dagen det riktige målet«.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Ortoreksi: fra sunn til syk!

Det er ingen tvil om at trening og sunt kosthold er…
Dato: Jan 07, 2022
Motivasjon

Nyttårsforsetter: hvordan lage og holde de!

Da er vi inne i det nye året, og som så…
Dato: Jan 03, 2022
Fysisk og psykisk helse

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men «mer er ikke alltid bedre»!

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men "mer er ikke…
Dato: Des 27, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette skjer med hjernen når du trener!

Regelmessig fysisk aktivitet er ikke bare viktig for muskler, ledd og…
Dato: Des 24, 2021
Intervjuer

Joanna er motivert for en ny runde med fitness!

Joanna Pedersen (33) gjorde en suksessfull debut i bodyfitness i 2019.…
Dato: Des 22, 2021
Motivasjon

8 helsetips for vinteren!

Det er ikke uvanlig å kjenne at både humøret og motivasjonen…
Dato: Des 13, 2021
Motivasjon

6 tips til å unngå vektoppgang i julebordsesongen

Det er en kjent sak for de fleste at det er…
Dato: Des 06, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Sosiale medier – dette gjør bruken med helsen din!

Bruken av sosiale medier fortsetter å øke, og det er ikke…
Dato: Nov 22, 2021
Fysisk og psykisk helse

Restitusjonstiltakene som fungerer

De fleste som trener mye, vet at restitusjon er helt nødvendig…
Dato: Nov 19, 2021
Motivasjon

Anita Hundseid – slik holder Power-vinneren seg i form!

I sommer vant Anita Hundseid NM i Power, men hun elsker…
Dato: Nov 15, 2021
Fysisk og psykisk helse

Sannheten om insulin!

Hormonet insulin har i flere år fått skylden for å årsake…
Dato: Nov 12, 2021
Intervjuer

Elise: NM-gull i street workout og bodyfitness!

Elise Dahl-Hansen gjorde det kunststykket i høst som ingen andre har…
Dato: Nov 03, 2021
Fysisk og psykisk helse

Hvordan trene i overgangsalderen?

Overgangsalderen kan være en periode der kvinner blir plaget av kroppslige…
Dato: Okt 21, 2021
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Fysisk og psykisk helse

Den verste maten å innta før leggetid

Maten du inntar rett før leggetid kan være årsaken til dårlig…
Dato: Okt 07, 2021
Fysisk og psykisk helse

Senke blodtrykket? Gjør disse 4 endringene

Lider du av høyt blodtrykk bør du få med deg disse…
Dato: Okt 05, 2021