Selv om sjokolade regnes som søtsaker og godteri bant de fleste av oss, trenger det ikke nødvendig å være slik. Les hvorfor mørk sjokolade kan være sunt for deg, og få inspirasjon til hvordan du kan bruke den!
Til tross for stadig nye forskningsartikler som hevder både det ene og det andre om hvorvidt sjokolade er sunt eller ikke, så er det vanskelig å fornekte at mørk sjokolade faktisk har mye bra ved seg. Forrest Gump uttrykte “Life is like a box of chocolates; you never know what you´re going to get”. Mr. Gump tok ikke helt feil, for forksning viser nemlig at næringsstoffene du får fra mørk sjokolade kan bidra til å redusere kolesterolet, styrke hjerte, forbedre insulinresistansen, motvirke diabetes type 2, inflammasjonstilstander, og til og med booste oksygenopptaket!
Men, for at disse helsefordelene skal gjede, kan du ikke løpe til butikken å kjøpe massevis at sukkerfylt sjokolade. Her gjelder det å tenke kvalitet som med det meste annet, og høy kvalitet på sjokolade er synonymt med et høyt kakaoinnhold med mye anioksidanter. Kakaobønner er blant de rikeste kildene til antioksidanter vi vet om, og inneholder mange viktige næringsstoffer som er bra for helsen.
Sjokolade er i utgangspunktet en blanding av ulike kakaobønner, gjerne omtalt som kakaomasse, sukker og smør. Jo høyere prosentandel kakobønner (kakaomasse), desto mindre sukker, og mengden antioksidanter vil også være høyere. Ettersom mange antioksidanter har en bitter smak, vil mørk sjokolade ha en bitrere smak enn lysere sjokolade. Mørk sjokolade inneholder en god del fett, men det meste av dette er staerinsyre som ikke har noen negativ påvirkning på helsen.
Selv om mørk sjokolade med sitt rikholdige innhold av antioksidanter kan gi oss en rekke helsefordeler, bør du likevel begrense inntaket. En god tommelfingerregel er å begrense inntaket til 25-30 gram mørk sjokolade per dag. Dette tilsvarer om lag 140-170 kcal.
Kakaopulver fremstilles ved at fettrikt kakaosmør presses ut at kakaobønner og etterlater en tykk, kakedeig-lignende masse som siden tørkes og pulveriseres til kakaopulver. Dette tar ikke bare bort mye av kaloriene fra fettet, det sørger også for å konsentrere smakene, næringsinnholdet og antioksidantene. Ulik andre sjokolader, vil ikke lavkalori kakaopulver øke mengder sukker i dietten.
Hvis du kan, forsøk å velge kakaopulver som er lyst i fargen, har kraftig kakaosmak, og som selges som «raw» eller «naturlig» kakaopulver. Mye av kakaopulveret som produseres i dag blir behandlet med alkali, noe som gjør smaken god, men ødelegger det meste av de «sunne» antioksidantene.
Bruk kakaopulver for å gi et hint av sjokoladesmak på havregrøten, i frokostblandingen, proteinshaken, smoothies, pannekaker, vafler, kaker, etc.. Kakaopulveret egner seg også godt i hjemmelagde energibarer eller sunnere varianter av kakao.
Hva får du hvis du tar råe eller brente kakao bønner og knuser de i mindre biter? Jo, kakaonibs! Disse kraftig smaksbombene er sjokolade i sin mest enkle og naturlige form før det har gjennomgått videre behandling og eventuelt blitt søtet med sukker.
Kakaonibs er laget av 100% kakao, og er den reneste formen for sjokolade. I tillegg til å inneholde en rekke gode næringsstoffer, er den rik på fiber (opptil 8g i en servering på 25g), antioksidanter og magnesium. Kakonibs er inneholder osså koffein, så dersom du reagerer på koffein bør du være forsiktig med å innta kakaonibs seint på kvelden.
Et godt tips er å strø kakaonibs på havregrøten, i yoghurten eller blandet med cottage cheese, i fruktsalaten, smoothie eller på iskrem. Det er også ypperlig å ha i boller, muffins, pannekaker eller for å sette litt søtere smak på kaffen.
Kilde
Matthew, Kadey. (2018). 3 Reasons And 3 Ways To Eat Healthy Chocolate. Bodybuilding.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene