Matavhengighet er et mindre kjent fenomenet, men det plager så mye som 20% av befolkningen. Her er maten som IKKE gjør deg avhengig.
Sliter du med et konstant hig etter pizza, hamburger, pommes frites, kaker, is og sjokolade? I så fall er du ikke alene. Vi har tidligere skrevet om de 18 mest avhengighetsskapende matvarene i følge en undersøkelse utført ved University of Michigan. Matavhegighet fortoner seg som en avhengighet til mat på samme måte som en rusmisbruker blir avhengig av ulike rusmidler. Til tross for et sterkt ønske om å si nei, så klarer ikke matavhengige å motstå fristelsen til å spise mer. Nesten samtlige av matvarene på listen regnes som sterkt prosesserte matvarer, og gjengangeren er et høyt innhold av fett og sukker.
Heldigvis finnes det også matvarer som er langt mindre avhengigsskapende enn de i artikkelen som er nevnt over.
Nesten samtlige matvarer på denne listen hører til ikke prosesserte matvarer med et høyt innhold av viktige næringsstoffer.
Avhengighetsskapende spiseatferd innebærer mye mer enn bare mangel på viljestyrke og veldig god matlyst. Blant de mange personene som sliter med matavhengighet er det biokjemiske årsaker som står bak at de ikke er i stand til å kontrollere forbruket.
Denne oppførselen har gjentatte ganger blitt koblet til prosessert mat, spesielt matvarer som er tilsatt sukker og/eller fett. Prosessert mat er vanligvis laget for å være svært smakfulle slik at de smaker så godt at vi får et ønske om å spise mer. De er også veldig ofte svært kaloririke og forårsaker en betydelig ubalanse i blodsukkeret. Dette er kjente faktorer som kan føre til såkalte cravings.
Den største bidragsyteren til avhengighetsskapende spiseatferd er imidlertid hjernen. Hjernen vår har et belønningssenter som skiller ut dopamin og andre «feelgood» kjemikalier når du spiser. Dette belønningssenteret forklarer hvorfor mange liker å spise, og det sørger for å sikre at det blir spist nok mat til å få all energien og næringsstoffene som kroppen trenger.
Når du spiser bearbeidet mat full av sukker og fett vil det sannsynligvis frigjøre mye mer av disse «feelgood» kjemikalene enn dersom du spiser ikke prosessert mat, rett og slett fordi denne maten regnes som en større «belønning» for hjernen. Og når hjernen først har fått smaken på denne belønningen, så vil den fortsette å søke etter enda mer belønning ved å skape et sug etter disse svært smakfulle matvarene. Dette kan føre til en ond syklus som kalles avhengighetsskapende spiseatferd eller matavhengighet.
Matavhengighet og avhengighetsskapende spiseatferd kan skape alvorlige problemer, og det er mer sannsynlig at visse matvarer utløser dem. Å innta et kosthold som for det meste består av ikke prosessert mat, og rikelig med frukt og grønnsaker, kan bidra til å redusere sannsynligheten for å utvikle en matavhengighet.
Ikke prosesserte matvarer frigjør en passende mengde «feelgood» kjemikalier, men de ikke utløser ikke trangen til å overspise.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene