Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer. Les hvilke fordeler det er med svømming, og bli inspirert til å ta en treningsøkt i vann!

God treningsform

Voksne anbefales å være fysisk aktive i minimum 150 minutter i uken med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet. Svømming er et utmerket alternativ fordi det involverer muskler i hele kroppen og gjør at pulsen øker.

Man kan bruke nesten like mye energi ved å svømme i en time som å løpe i en time, og svømmingen er mer skånsom mot muskler og ledd.

Fordeler med svømming

Det er en mengde fordeler med å velge svømming som treningsform!

1. Du trener hele kroppen

Når du jobber for å holde deg flytende og komme deg fremover i vann bruker du alle muskler i kroppen. Du vil altså øke styrken og forme musklene i hele kroppen. Dessuten trener du opp kondisjonen og utholdenheten.

Du kan også variere treningen ved å bytte på å svømme på bryst, på siden, på ryggen og butterflystil. Hver av disse ulike teknikkene krever ulikt arbeid fra ulike muskelgrupper, men uavhengig av stil så vil du bruke hele kroppen for å få fremdrift i vannet.

2. Bedre kondisjon

Nettopp fordi du bruker så mange muskler på en gang går også pulsen opp for å forsyne arbeidende muskulatur med oksygen. Du vil derfor trene opp kondisjonen, hjerte og lunger.

Personer som er aktive i form av at de svømmer har faktisk redusert dødelighet, sammenlignet med inaktive individer. Svømming kan også bidra til å redusere blodtrykket og kontrollere blodsukkeret.

svømming

3. Skånsomt ved sykdom og skade

Fordi det er vannet som gir motstanden ved svømming er det en svært skånsom treningsmetode. For personer som for eksempel har artrose, skader eller andre tilstander som gjør det problematisk å trene kondisjon på andre måter, er svømming helt genialt.

Det er så mye bedre enn å ikke gjøre noen ting! Man har sett at svømming faktisk kan redusere smerte og påskynde at skader leges. Individer med leddsykdom kan oppleve betydelig reduksjon i sine fysiske begrensninger etter å ha svømt.

Sammenligner man svømming med kondisjonstrening i form av sykling eller andre øvelser man gjør på land så er resultatene de samme.

4. Godt alternativ ved astma

De fuktige omgivelsene i svømmehallen gjør svømmetrening til et optimalt alternativ for personer med astma. I tillegg kan pusteøvelser og det å holde pusten gjøre at lungekapasiteten øker og man får bedre kontroll over pusten.

5. Flott ved MS også

Også personer som har MS (multippel sklerose) vil ha nytte av svømmetrening fordi vann holder kroppen flytende, og hjelper til å støtte kroppen under treningen. Vann er også en svært skånsom form for motstand.

Studier har vist at svømmetrening kan redusere smerter ved MS, i tillegg til andre symptomer som utmattelse, depresjon og uførhet.

6. Brenner kalorier

Svømming er en treningsform som forbruker mye kalorier. En person på 72 kg bruker omtrent 420 kalorier per time i langsomt til moderat svømmetempo. Til sammenligner bruker den samme personen omtrent 310 kalorier ved å gå i 5,6 km/t i en time.

7. Forbedrer søvnen

Det er vist at svømming gjør at man sover bedre. Flere studier har vist at eldre personer med en eller annen form for søvnproblematikk sover bedre og opplever bedre livskvalitet ved å svømme regelmessig. Dette er gode nyheter fordi svært mange eldre sliter med søvn.

Svømming er et skånsomt alternativ til kondisjonstrening, og er et godt valg for eldre som kanskje ikke kan benytte seg av andre treningsmetoder for å oppnå tilsvarende helsegevinst.

svømming

8. Bedre humør

Svømmetrening har vist å bedre humøret til både friske mennesker og personer med demens. Godt humør kan skape mange positive ringvirkninger i alle retninger, så det kan være en smart investering.

9. Stressmestring

Studier har vist at personer som kjenner på stress og depressive følelser før en svømmeøkt får disse følelsene betydelig redusert etter økten. Dette kan antyde at svømming kan ha en svært rask positiv effekt på humør.

10. Trygg treningsform ved graviditet

Svømming kan trygt utføres gjennom hele svangerskapet, og kan være et godt alternativ til fysisk aktivitet hvis man er plaget med smerter fra rygg eller bekken. Kondisjonstrening har dessuten positive virkninger på babyen, og svømming kan beskytte mot for tidlig fødsel og medfødte skader hos babyen.

11. Bra for barna også

Barn trenger minimum 60 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Da kan svømming og bading være en perfekt aktivitet fordi det ikke trenger å være organisert eller føles påtvungent, med mindre de selv har lyst til å gå på svømmetrening.

12. Rimelig aktivitet

Det er ikke mye man trenger for å drive med svømming, sammenlignet med for eksempel sykling, triatlon eller andre idretter. Og inngangsbillett eller medlemskap i en svømmehall er ofte billigere enn å gå på treningssenter.

Kilde

Healthline

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022
Kondisjon & løping

Bli en bedre løper!

Løpesesongen er godt i gang, og du lurer kanskje på hvordan…
Dato: Jun 05, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: mestre din første pull up!

Å få til sin aller første pull ups er en milepæl.…
Dato: Jun 03, 2022
Styrketrening

Bli sterkere i pressøvelsene!

Militærpress og benkpress er to fantastiske baseøvelser for overkroppen, og mange…
Dato: Jun 01, 2022
Styrketrening

Bør du trene som en kroppsbygger?

Å trene for å få mer muskelmasse og å se bra…
Dato: Mai 28, 2022
Gratis Treningsprogram

Slik mestrer du 50 push-ups på 28 dager

Går du med et ønske om å kunne pumpe ut push-up…
Dato: Mai 27, 2022
Slanking & forbrenning

Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!

Å gå ned i vekt er en vanlig målsetting. Men det…
Dato: Mai 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Fra sofa til maraton – med 20 ukers treningsprogram!

Slik planlegger du for å gjøre helomvending, komme deg opp av…
Dato: Mai 24, 2022
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Styrketrening

CrossFit for nybegynnere – 5 ting du må vite!

Det er noen ting som er verdt å vite før du…
Dato: Mai 17, 2022
Styrketrening

Slik bygger du muskler fort med styrketrening!

Det er ikke noe poeng å gjøre noe halvveis når du…
Dato: Mai 16, 2022