Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når det kommer til kosthold. Disse 11 tipsene for en sunn livsstil har støtte i vitenskapen.

Så lett men så vanskelig

I utgangspunktet er kosthold enkelt. Når man kan det. Er man usikker og ikke helt vet hva man skal tro på kan det blir veldig vanskelig og forvirrende. Disse kostholdstipsene er det mye vitenskapelig støtte bak!

1. Spis fet fisk

Fisk er en fantastisk kilde til protein av høy kvalitet og sunt fett. Det gjelder spesielt fet fisk som laks, makrell og ørret, som inneholder masse betennelsesdempende omega-3 og andre viktige næringsstoffer.

Personer som spiser fisk regelmessig, har lavere risiko for å utvikle en rekke sykdommer. Det er altså en god grunn til at helsemyndighetene anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken.

2. Unngå sukkerholdig drikke

Brus, juice og kaffe og te med sukker kan være en stor kilde til tilsatt sukker i kostholdet. Drikker man mye sukkersøtet drikke har man høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, selv om man ikke er overvektig.

Det er også svært uheldig for barn å konsumere søt drikke, både fordi de kan bli overvektige, men også fordi de kan utvikle livsstilssykdommer i voksen alder.

Velg heller sunnere alternativer som ikke inneholder tilsatt sukker.

kosthold

3. Unngå ultraprosessert mat

Disse matvarene inneholder ingredienser som er sterkt modifisert fra sin opprinnelige form. De inneholder også ofte tilsetningsstoffer som sukker, raffinerte oljer, salt, konserveringsmidler og kunstig søtning, farge og smak. Eksempler på slik mat er:

  • Posesupper, -gryter, kakemiks og liknende
  • Frossen ferdigmat
  • Fast food
  • Kaker, kjeks og godteri
  • Potetgull
  • Søtede frokostblandinger
  • Nudler
  • Pølser, nuggets og andre liknende produkter

Problemet med disse matvarene er at de er svært smakfulle, noe som gjør det enkelt å spise for mye. Fordi de er så smakfulle aktiverer de belønningssentrene i hjernen, som igjen kan føre til overspising og vektoppgang.

Inntak av mye ultraprosessert mat kan føre til høyere risiko for flere livsstilssykdommer. Disse matvarene inneholder også lite protein, vitaminer, mineraler og fiber som vi trenger i et sunt og variert kosthold.

4. Ikke spis kraftig forkullet mat

Kjøtt og mat som er kraftig forkullet og brent kan skape problemer fordi de kan danne skadelige stoffer i kroppen som kan øke risikoen for visse typer kreft. Prøv derfor å unngå at maten blir brent når du steker eller griller. Generelt bør du også begrense inntaket av rødt og prosessert kjøtt, som farse og bacon, fordi det også er koplet til en generell kreftrisiko.

5. Ta vare på tarmbakteriene

De siste årene har det vært mye snakk om viktigheten av at tarmfloraen har det bra. Tarmbakteriene er utrolig viktige for helsen generelt. Forstyrrelser i bakteriekulturen koples til flere kroniske sykdommer som overvekt og fordøyelsesproblemer.

Det du kan gjøre for å ta vare på tarmbakteriene er å spise variert, spise yoghurt, fermentert mat og fiber, og på indikasjon ta probiotika i form av kosttilskudd.

6. Spis nøtter og frø

Nøtter inneholder mange kalorier, men man bør ikke unngå å spise dem av den grunn. Nøtter og frø er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler, i tillegg til at de inneholder fiber og protein.

Til tross for det høye kaloriinnholdet kan et sunt kosthold som inkluderer nøtter fremme vektnedgang, og der reduserer også risikoen for å utvikle livsstilssykdommer.

kosthold

7. Spis nok protein

Det er kanskje mange som tenker at de får i seg nok protein gjennom et vanlig norsk kosthold, men det er faktisk mange som kunne anstrengt seg litt mer for å optimalisere inntaket.

Nok protein i kosten er viktig for helsen generelt, fordi de er byggesteinene som danner alle nye bestanddeler i kroppen.

Protein bidrar også til å opprettholde en normal kroppsvekt fordi det metter godt, gjør det enklere å opprettholde muskelmassen og demper søtsug.

8. Frukt og grønnsaker

Det er ingen tvil om at rikelig med frukt og grønt i kosten har stor innvirkning på helsen fordi de inneholder mengder av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Studier viser at de som spiser mye frukt og grønnsaker lever lengre og har lavere risiko for å utvikle livsstilssykdommer.

9. Spis olivenolje

Extra virgin olivenolje er en av de sunneste planteoljene du kan bruke fordi det inneholder masse sunt enumettet fett og har antiinflammatoriske egenskaper.

Det er vist at olivenolje kan være en fordel for hjertehelsen fordi personer som regelmessig bruker olivenolje i kosten har lavere risiko for å dø av hjerteinfarkt og slag.

10. Begrens inntaket av raffinerte karbohydrater

Kvaliteten på karbohydratene varierer i stor grad. Raffinerte karbohydrater er kraftig prosessert for å fjerne fiber. De har lavt næringsinnhold og kan påvirke helsen negativt hvis de konsumeres i store mengder fordi det øker risikoen for å utvikle flere livsstilssykdommer.

Mye av den ultraprosesserte maten er laget av raffinerte karbohydrater, som hvitt mel og sukker.

11. Ikke vær redd for kaffe

Kaffeinntak har faktisk mange helsefordeler. Drikken er rik på antioksidanter, og er koplet til redusert risiko for å utvikle diabetes type 2, Parkinssons og Alzheimers sykdom, og flere andre sykdommer.

Gravide bør begrense eller kutte ut kaffe helt fordi det er koplet til lav fødselsvekt. Generelt er det smart å holde inntaket moderat fordi overdrevent inntak av kaffe og koffein kan føre til søvnvansker og hjerteklapp.

Hold deg til under fire kopper om dagen, og unngå kaffevarianter med høyt kaloriinnhold.

Kilde

Healthline.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022