10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange, men hvor mye forbrenner du egentlig av å gå denne distansen? Og hva betyr det for helsen din?

Du har sikkert hørt at 10 000 skritt om dagen er bra for deg, og det kommer nok ikke som noen bombe at det å gå faktisk kan hjelpe deg ned i vekt. All bevegelse bruker energi, og energien hentes fra reserver du har lagret i kroppen.

Vi har tidligere skrevet om hvorfor 10 000 skritt om dagen ikke nødvendigvis er det riktige målet, men det er ikke det vi skal fokusere på her. 10 000 skritt tilsvarer ca. 7 km, men vil så klart avhenge av skrittlengden. Målet om 10 000 skritt er lett å huske, og ikke minst er det et overkommelig mål for de fleste friske personer.

Hvor mange kalorier forbrenner 10 000 skritt?

Forbrenningen er individuell for hver og en av oss, men de aller fleste forbrenner rundt 30-40 kcal per 1000 skritt, noe som resulterer i et kaloriforbruk på om lag 300-400 kcal etter 10 000 skritt. Det er viktig å huske at dette kun er grove anslag, og energiforbruket henger sterkt sammen med tempoet du går i, hva slags terreng du beveger deg i, og ikke minst formen din. Energiforbruket vil øke i takt med tempoet, samt stigningen på terrenget, eller underlaget.

gå
Hvor mye energi du forbruker ved å gå kommer helt ann på underlaget, tempo, din egen fysiske form, og ikke minst om du bærer en tung oppakning eller ikke.

For å få et bedre anslag på det totale forbruket anbefales det at du benytter en såkalt «MET-skala». MET står for metabolic equivalent, og er en skala som hjelper til med å anslå energiforbruket til ulike aktiviteter. 1 MET er den energien som kreves for å sitte stille. Å gå raskt i ca. 5 km/t krever 3,5 MET, mens å gå i motbakke krever 6 MET. For å beregne energiforbruket med MET-skalaen kan du du bruke følgende ligning:

  • Energiforbruk (kcal/min) = 0,0175 X MET X vekt (i kg)

Eksempel:
En person på 70 kg som går på et flatt underlag i 5 km/t, vil bruke ca. 3,5 MET, som tilsvarer rundt 4,3 kcal per minutt. Med en hastighet på 5 km/t vil det ta ca. 100 minutter å gå 10 000 skritt, og personen vil dermed forbrenne rundt 430 kcal.

Ulike måter å telle skritt på

Den vanligste måten å telle skritt på i dag er å bruke en aktivitetsmåler, pulsklokke eller annen smartklokke. Mange benytter også mobilen. Dersom du benytter deg av en av de nevnte metodene, bør du være klar over at alle klokker ikke beregner skritt helt likt. Produsentene benytter ulike algoritmer for å estimere hvor mange skritt du tar, og må sørge for å eliminere bort feilkilder som at du vinker med hånden, løfter noe opp/ned, etc.. Noen produsenter gjør dette svært godt, som for eksempel Garmin og Apple, mens andre ikke er like gode til å angi nøyaktig mengde skritt. Dette kan du finne mer informasjon om i vår store test av de beste aktivitetsmålerne på markedet i dag. Ønsker du en rimelig innstegsmodell for primært å følge med på skritt, kan vi anbefale Fitbit Inspire 2 som koster rundt 1000 kr.

Er 10 000 skritt nok for å oppnå vektreduksjon?

Tja, det er egentlig et spørsmål det er umulig å svare på. For noen vil 10 000 skritt være nok, mens for andre er det langt i fra nok. Det viktigste for å oppnå en vektreduksjon er å forbrenne mer energi enn du inntar, eller å bare innta mindre enn du forbruker. Mange vil kunne oppnå en vektreduksjon fra sin opprinnelige vekt ved å redusere inntaket med 500 kcal om dagen, men de bør også sørge for å være i aktivitet minimum 150-200 minutter hver uke. Å gå 10 000 skritt om dagen kan være en del av veien mot målet, men det er ikke løsningen alene.

Vektreduksjon handler utvilsomt om mye mer enn å bare forbrenne kalorier, det handler like mye om hva du putter i deg. Det beste resultatet oppnår du dersom du både spiser sunt og er mye i fysisk aktivitet.

gå
Å gå på asfalt krever mindre energi enn å gå i mer krevende terreng, samtidig er det lettere å bevege seg over lengre avstander på kortere tid.

Å gå er en fantastisk treningsform

Det å gå er faktisk en av de enkleste og beste metodene for trening. Å gå er svært overkommelig, kan utføres nærmest hvor som helst, krever minimalt med utstyr og forberedelser og er lite skadeutsatt. Nettopp det siste er et vesentlig poeng ettersom å gå kan være en fin måte å trene på derom du sliter med vonde knær, ankler eller andre plager som gjør det utfordrende å løpe. Det er også en fin aktivitet for eldre og for overvektige som ønsker å komme i bedre form. 10 000 skritt bør være et fint og overkommelig mål, og det kan utvides etter hvert som formen blir bedre. Når du har klart å nå 10 000 skritt kan du øke med 1000 skritt om gangen.

Hvis du aldri tidligere har gått lengre enn frem og tilbake til postkassen, vil 10 000 skritt være et for ambisiøst mål den første turen. Ta det roligere med for eksempel 5000 skritt, og øk gradvis til du klarer 10 000 skritt. For deg som allerede er vant til å gå mye og langt, og som synes 10 000 skritt er lite, så kan du prøve å øke intensiteten på aktiviteten til en aktivitet med høyere MET, som for eksempel løping, svømming, sykling, etc..

Oppsummering

All bevegelse og aktivitet krever energi, og jo høyere intensitetsnivå, desto mer energi kreves. Det som er så fantastisk med å gå, er at det er så overkommelig at dørstokkmila gjerne er lavere enn for mer intensive treningsformer. Dersom du får knytt på deg skoene og kommet deg ut, lagt igjen minst 10 000 skritt i løpet av en dag, så gjør det ikke bare godt for kroppen, men også for hodet.

Dersom den primære årsaken til at du går er vektnedgang, så skal du vite at du får mye annet på kjøpet. Du vil sannsynligvis få en bedre generell helse, og det gjør godt mentalt og for søvnen. Det finnes sikkert en million gode grunner til å gå, men det holder i lange baner at du bare finner en’.


Kilde
Insider.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024
Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024