10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange, men hvor mye forbrenner du egentlig av å gå denne distansen? Og hva betyr det for helsen din?

Du har sikkert hørt at 10 000 skritt om dagen er bra for deg, og det kommer nok ikke som noen bombe at det å gå faktisk kan hjelpe deg ned i vekt. All bevegelse bruker energi, og energien hentes fra reserver du har lagret i kroppen.

Vi har tidligere skrevet om hvorfor 10 000 skritt om dagen ikke nødvendigvis er det riktige målet, men det er ikke det vi skal fokusere på her. 10 000 skritt tilsvarer ca. 7 km, men vil så klart avhenge av skrittlengden. Målet om 10 000 skritt er lett å huske, og ikke minst er det et overkommelig mål for de fleste friske personer.

Hvor mange kalorier forbrenner 10 000 skritt?

Forbrenningen er individuell for hver og en av oss, men de aller fleste forbrenner rundt 30-40 kcal per 1000 skritt, noe som resulterer i et kaloriforbruk på om lag 300-400 kcal etter 10 000 skritt. Det er viktig å huske at dette kun er grove anslag, og energiforbruket henger sterkt sammen med tempoet du går i, hva slags terreng du beveger deg i, og ikke minst formen din. Energiforbruket vil øke i takt med tempoet, samt stigningen på terrenget, eller underlaget.

gå
Hvor mye energi du forbruker ved å gå kommer helt ann på underlaget, tempo, din egen fysiske form, og ikke minst om du bærer en tung oppakning eller ikke.

For å få et bedre anslag på det totale forbruket anbefales det at du benytter en såkalt «MET-skala». MET står for metabolic equivalent, og er en skala som hjelper til med å anslå energiforbruket til ulike aktiviteter. 1 MET er den energien som kreves for å sitte stille. Å gå raskt i ca. 5 km/t krever 3,5 MET, mens å gå i motbakke krever 6 MET. For å beregne energiforbruket med MET-skalaen kan du du bruke følgende ligning:

  • Energiforbruk (kcal/min) = 0,0175 X MET X vekt (i kg)

Eksempel:
En person på 70 kg som går på et flatt underlag i 5 km/t, vil bruke ca. 3,5 MET, som tilsvarer rundt 4,3 kcal per minutt. Med en hastighet på 5 km/t vil det ta ca. 100 minutter å gå 10 000 skritt, og personen vil dermed forbrenne rundt 430 kcal.

Ulike måter å telle skritt på

Den vanligste måten å telle skritt på i dag er å bruke en aktivitetsmåler, pulsklokke eller annen smartklokke. Mange benytter også mobilen. Dersom du benytter deg av en av de nevnte metodene, bør du være klar over at alle klokker ikke beregner skritt helt likt. Produsentene benytter ulike algoritmer for å estimere hvor mange skritt du tar, og må sørge for å eliminere bort feilkilder som at du vinker med hånden, løfter noe opp/ned, etc.. Noen produsenter gjør dette svært godt, som for eksempel Garmin og Apple, mens andre ikke er like gode til å angi nøyaktig mengde skritt. Dette kan du finne mer informasjon om i vår store test av de beste aktivitetsmålerne på markedet i dag. Ønsker du en rimelig innstegsmodell for primært å følge med på skritt, kan vi anbefale Fitbit Inspire 2 som koster rundt 1000 kr.

Er 10 000 skritt nok for å oppnå vektreduksjon?

Tja, det er egentlig et spørsmål det er umulig å svare på. For noen vil 10 000 skritt være nok, mens for andre er det langt i fra nok. Det viktigste for å oppnå en vektreduksjon er å forbrenne mer energi enn du inntar, eller å bare innta mindre enn du forbruker. Mange vil kunne oppnå en vektreduksjon fra sin opprinnelige vekt ved å redusere inntaket med 500 kcal om dagen, men de bør også sørge for å være i aktivitet minimum 150-200 minutter hver uke. Å gå 10 000 skritt om dagen kan være en del av veien mot målet, men det er ikke løsningen alene.

Vektreduksjon handler utvilsomt om mye mer enn å bare forbrenne kalorier, det handler like mye om hva du putter i deg. Det beste resultatet oppnår du dersom du både spiser sunt og er mye i fysisk aktivitet.

gå
Å gå på asfalt krever mindre energi enn å gå i mer krevende terreng, samtidig er det lettere å bevege seg over lengre avstander på kortere tid.

Å gå er en fantastisk treningsform

Det å gå er faktisk en av de enkleste og beste metodene for trening. Å gå er svært overkommelig, kan utføres nærmest hvor som helst, krever minimalt med utstyr og forberedelser og er lite skadeutsatt. Nettopp det siste er et vesentlig poeng ettersom å gå kan være en fin måte å trene på derom du sliter med vonde knær, ankler eller andre plager som gjør det utfordrende å løpe. Det er også en fin aktivitet for eldre og for overvektige som ønsker å komme i bedre form. 10 000 skritt bør være et fint og overkommelig mål, og det kan utvides etter hvert som formen blir bedre. Når du har klart å nå 10 000 skritt kan du øke med 1000 skritt om gangen.

Hvis du aldri tidligere har gått lengre enn frem og tilbake til postkassen, vil 10 000 skritt være et for ambisiøst mål den første turen. Ta det roligere med for eksempel 5000 skritt, og øk gradvis til du klarer 10 000 skritt. For deg som allerede er vant til å gå mye og langt, og som synes 10 000 skritt er lite, så kan du prøve å øke intensiteten på aktiviteten til en aktivitet med høyere MET, som for eksempel løping, svømming, sykling, etc..

Oppsummering

All bevegelse og aktivitet krever energi, og jo høyere intensitetsnivå, desto mer energi kreves. Det som er så fantastisk med å gå, er at det er så overkommelig at dørstokkmila gjerne er lavere enn for mer intensive treningsformer. Dersom du får knytt på deg skoene og kommet deg ut, lagt igjen minst 10 000 skritt i løpet av en dag, så gjør det ikke bare godt for kroppen, men også for hodet.

Dersom den primære årsaken til at du går er vektnedgang, så skal du vite at du får mye annet på kjøpet. Du vil sannsynligvis få en bedre generell helse, og det gjør godt mentalt og for søvnen. Det finnes sikkert en million gode grunner til å gå, men det holder i lange baner at du bare finner en’.


Kilde
Insider.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Intervjuer

Comeback i bikinifitness åtte måneder etter fødsel!

Trebarnsmoren Tina er en sterk og strukturert dame med mange jern…
Dato: Apr 28, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Intervjuer

Sondre Nordstad Moen – høye ambisjoner for OL i Tokyo!

Sondre sin favorittdistanse er maraton, og han sikter på å ta…
Dato: Apr 21, 2021
Annonse

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Styrk ryggen og forebygg ryggsmerter uten bruk av utstyr!

Ryggsmerter har blitt et stort folkeproblem. En sterk og velfungerende rygg er…
Dato: Apr 16, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – april 2021!

April måned er her, og våren er enda et skritt nærmere.…
Dato: Apr 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Smil! Optimister lever lengre!

Er du en person som tenker positivt? I så fall har…
Dato: Apr 07, 2021
Motivasjon

3 enkle triks for treningsmotivasjonen

Det er ikke alltid treningsmotivasjonen er på topp. Her får du…
Dato: Apr 06, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Intervjuer

Sykepleieren Anne Marte: helse er mer enn en veltrent kropp!

Anne Marte Hvalen Grønfur er bare 27 år gammel, men har…
Dato: Mar 31, 2021
Fysisk og psykisk helse

Prioriter søvn for god helse

Noe av det beste du kan gjøre for deg selv for…
Dato: Mar 30, 2021