De siste årene har lavkarbo-bølgen feid over oss og karbohydratene har fått et ufortjent dårlig rykte. Karbohydrater er faktisk den største næringskilden vår, så hvorfor skal vi være så redde for denne næringsgruppen?

Vi kan gjøre det klart umiddelbart; karbohydrater er viktig for oss! Uten karbohydrater ville vi ikke vært i stand til å løpe like raskt, hoppe like høyt eller løfte like tungt som vi kan på vårt beste. Karbohydrater er kroppens fremste kilde til rask energi, og de eksiterer i et svært stort spekter av matvarer. Mye av bakgrunnen for at karbohydrater har fått sitt dårlige rykte er mengden tilsatt sukker som mange produsenter hat tilført produktene sine. Mange forveksler rett og slett ”tilsatt sukker” med karbohydrater.

content_ad layout=»3″]

Her er noen typiske påstander om karbohydrater:

1. Det er ”gode” og ”dårlige” karbohydrater.

Det finnes mange ulike typer karbohydrater, men ingen gode eller dårlige. Enten karbohydratene kommer fra et sunt eple eller gjennom en stor sjokolade- karbohydrater er karbohydrater. Det viktige er hvordan det totale spisemønsteret og kostholdet ditt ser ut.

2. Karbohydrater gjør deg tykk.

Karbohydrater, på lik linje med proteiner og fett, vil ikke gjøre deg tykk om du er i kaloribalanse (like stor forbrenning som inntak av kalorier), men dersom inntaket overstiger den daglige forbrenningen, vil karbohydrater OG proteiner og fett kunne gjøre deg tykk.

3. Grønnsaker og frukt teller ikke.

Grønnsaker inneholder kalorier som all annen mat, men i langt mindre grad enn nesten alle andre matvarer. Grønnsaker består av store mengder vann, og er relativt kalorifattige. Til gjengjeld inneholder grønnsaker en rekke vitaminer og mineraler som er bra for oss, og verden har enda til gode å se noen bli tykk av vitaminer.

Til tross for at de fleste grønnsaker er kalorifattige så inneholder de kalorier som alt annet. Med andre ord kan du spise deg tykk på grønnsaker også, men det vil kreve enormt mye!

content_ad layout=»2″]

4. Netto karbohydrater er viktigere enn totale karbohydrater

”Netto karbohydrater” beregnes ved å ta det totale antallet karbohydrater fra en bestemt matvare, og å trekke fra karbohydratene fra fiber og sukkeralkoholer. Ideen er at kun de resterende karbohydratene vil ha innvirkning på blodsukkeret ditt.

Mange produsenter oppgir kun netto karbohydrater, noe som blir feil. Dette er viktig å være klar over dersom du følger en bestemt diett eller ønsker å unngå for mange karbohydrater.

5. Frukt har for mye sukker.

Mange tror at frukt har for mye sukker, spesielt fruktose, til at det bør inkluderes i en diett. Selv om fruktose har en annen effekt på stoffskiftet enn glukose, er det ingen klar årsak til at man bør bytte ut glukose for fruktose.

Karbohydrater er karbohydrater, og dermed også en kilder til kalorier. Men, karbohydrater fra frukt fører med seg flere viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Det er også en vesentlig forskjell på å spise ren fruktose og frukt. Frukt inneholder fiber, mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer. En vanlig misforståelse for personer på diett er å bytte ut frukt og grønnsaker med næringsfattige alternativer som for eksempel riskaker. Dette kan bidra til mangel på viktige næringsstoffer og potensielt sykdommer.

6. Du trenger ikke karbohydrater.

Flere guruer innen lavkarbo hevder at karbohydrater er helt unødvendig. Dette er en sannhet med modifikasjoner. For personer som trener vil karbohydrater være nærmest nødvendig, spesielt i forbindelse med trening på moderat til høy intensitet. Unntaket er for de som følger en ketonisk diett, en diett der kroppen benytter fett som den primære energikilden. Mer om keto-dietten kan du lese her: Ketoguiden!

7. Du bør ikke spise karbohydrater om natten.

Det spiller ingen rolle når du spiser karbohydratene. Som nevnt tidligere, karbohydrater er karbohydrater, og en kalori er en kalori. Det eneste som kan påvirkes av når du inntar karbohydratene, er insulinnivået, noe som kan ha påvirkning på søvnkvaliteten.

content_ad layout=»1″]

8. Karbohydrater fører til inflammasjon, luft i magen, dårlig hud og oppblåsthet.

Å påstå at enten det ene eller det andre fører til et bestemt symptom, er egentlig håpløst. Menneskekroppen reagerer ulikt på forskjellige matvarer fra person til person. Oppblåsthet eller gass i magen skyldes gjerne karbohydrater som fiber, kunstige søtningsstoffer eller laktose. Personer med IBD (irritabel tarm) kan oppleve ubehag ved stort inntak av flere typer karbohydrater, men å gi karbohydrater skylden for alle symptomene som er nevnt over, blir helt feil.

9. Hvitt brød er verre enn fullkorns brød.

Hvitt brød og fullkorns brød inneholder alle karbohydrater, men hvitt brød er gjerne frarøvet alle viktige vitaminer og mineraler som ellers ville fått gjennom kornet i fullkorns brødet. Hvitt brød inneholder også mye mindre fiber og vil ikke gi den samme gode metthetsfølelsen som fullkorns brød.

Når det kommer til vektregulering er det det totale kaloriregnskapet som betyr noe, men komplekse karbohydrater slik som matvarene på bildet, vil sørge for et mer stabilt blodsukker.

Alt dette kan ha påvirkning på blodsukkeret vårt, men når vi sammenligner hvitt brød med fullkorns brød som del av et balansert kosthold, er det ingen tydelig forskjell. Med andre ord, for vekten sin del spiller det ingen rolle hva slags brød du spiser.
Hvitt brød vil derimot føre til en høyere stigning i blodsukkeret, noe som er av stor betydning for personer med diabetes.

10. Nøkkelen til en sunn diett er å unngå tilsatt sukker.

Her er det en del sannhet ettersom tilsatt sukker fører til høyere kalori-til-nærings-ratio, altså matvarene blir mer næringstette. Sukker tilfører ingenting mer enn kalorier og det er derfor vi ofte kaller det for ”tomme” kalorier.

Det samme skjer når vi fjerner vann eller fiber fra en matvare. Dette er svært vanlig for ulike typer juice der man fjerner vannet slik at energitettheten blir svært høy. Juicen smaker søtere, men inneholder mange kalorier. En viktig nøkkel til et balansert kosthold er å holde øye med næringstettheten på ulike matvarer, og å sørge for en variert diett med gode råvarer.

Konklusjon

Det er vesentlig å huske på at enkelt matvarer og makronæringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner, kan ha korttids effekter på kroppen alene, men de kan ikke påføre kroppen langtidsskade, eller fordel, alene. Hele kostholdet og kaloriinntaket må tas i betraktning når det kommer til hvordan maten ganger kroppen over lengre tid.

Faktisk kommer de aller fleste av kaloriene i et velbalansert kosthold fra karbohydrater!

Kilder
Misunderstood Macros: 10 Lies You’ve Been Told About Carbohydrates. MuscleandStrength.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Rask og næringsrik middag: Biffgryte med søtpotet og quinoa

Synes du det er vanskelig å komme på sunn og næringsrik…
Dato: Jan 24, 2025
Oppskrifter

Sunn hverdagsmat: Laksesalat med mango og bulgur

Bulgurgryn inneholder langt mer fiber enn vanlig ris og nesten dobbelt…
Dato: Jan 23, 2025
Oppskrifter

Prøv en næringsrik frokost-smoothie med cottage cheese

Smoothie er en rask og enkel måte å få i seg…
Dato: Jan 22, 2025
Oppskrifter

5:2 dietten: Enkel middag for fastedager: Wok med biffkjøtt og soya

Når du følger 5:2 dietten faster du 2 dager i uken…
Dato: Jan 21, 2025
Oppskrifter

Lunsjoppskrift for fastedager på 5:2 dietten: Kyllingsalat med egg

Når du følger 5:2 dietten faster du 2 dager i uken…
Dato: Jan 20, 2025
Kostholdsprogram

Kostholdsplan: Slik spiser du deg ned i fettprosent på en sunn måte!

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal spise…
Dato: Jan 17, 2025
Oppskrifter

Sunnere lørdagsmat: Tacograteng med kidneybønner!

Ute etter en sunn og god lørdagsmiddag som hele familien vil…
Dato: Jan 16, 2025

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Næringsrik og enkel fiskemiddag: Ovnsbakt kveite med couscoussalat

Fisk er svært næringsrikt og inneholder proteiner av høy kvalitet, sunne…
Dato: Jan 15, 2025
Oppskrifter

Enkelt, sunt og godt: Pitabrød med tikka-kylling og grønnsaker

For å klare å gå ned i vekt/fettprosent og for å…
Dato: Jan 14, 2025
Oppskrifter

Spis fisk når du skal ned i vekt: Prøv kremet pastasalat med laks!

Laks og annen fet fisk inneholder sunne omega-3 fettsyrer og proteiner…
Dato: Jan 13, 2025
Oppskrifter

Klar for å skape gode matvaner? Prøv biff med potetmos og blomkålris

Magert rødt kjøtt er en god proteinkilde og i tillegg svært…
Dato: Jan 10, 2025
Oppskrifter

Chiagrøt med vanilje og kirsebær: Proteinrik frokost som gir energi!

Start dagen med et måltid som tilfører proteiner, fiberrike karbohydrater og…
Dato: Jan 09, 2025
Ernæring

Ønsker du å stramme opp kroppen og redusere fettmassen? Slik går du frem!

Drømmer du om å redusere fettmassen for å få flatere mage…
Dato: Jan 08, 2025
Oppskrifter

Næringsrik middag etter trening: Byggrynsalat med kylling

Trener du regelmessig og ønsker å gå ned i fettprosent, bør…
Dato: Jan 08, 2025
Oppskrifter

Proteinbombe: Bondeomelett med ost og skinke

For å gå ned i fettprosent og samtidig bevare muskelmasse er…
Dato: Jan 07, 2025
Ernæring

Disse matvarene er viktig for god hjernehelse!

Vi vet at et sunt og variert kosthold er viktig for…
Dato: Jan 06, 2025

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer