Keto dietten er en av de mest populære diettene i dag, og har vist seg å være en effektiv metode for å redusere vekten. Dette er tegnene på at kroppen er i ketose!

Keto dietten er en høy-fett/lav-karbo diett som i hovedsak fører til økt ketonnivå i blodbanen. Når kroppen ikke får tilført tilstrekkelig med karbohydrater, vil etter hvert energilagrene i form av glukose (karbohydrater) ta slutt, og isteden vil det lagrede fettet bli brutt ned til glyserol og fettsyrer. Glyserolet blir omdannet til glukose slik at kroppen kan opprettholde stabilt blodsukker, mens fettsyrene forbrennes og dannes delvis om til ketonlegemer. Ketoner vil nå finnes fritt i blodbanen, og det er denne tilstanden vi kaller ketose.

Disse ketolegemene fungerer som en nyttig energikilde for cellene i kroppen, og kan også føre med seg en rekke helsefordeler.  Keto diettene er gjerne forbundet med redusert insulinnivå, sunnere kolesterol, lavere blodtrykk, jevnere blodsukker, økt fokus, høyere fettforbrenning, m.m.. Utfordringen kan være å forstå når man selv har kommet i ketose tilstand. Denne tilstanden kan være utfordrende å oppnå, og enkelte vil ha nytte av å bruke et kosttilskudd som hjelper kroppen til å raskere oppnå ketose. Mer om dette kan du lese her.

Her er derfor 10 vanlige tegn på at kroppen er i ketose, både positive og negative:

 

1.Dårlig ånde

En vanlig bieffekt mange opplever er at ånden får en karakterisk og søtlig lukt. Dette skyldes det økte nivået av ketoner og innhold av aceton, et keton som finnes i både urin og  i pusten. Til tross for at dårlig ånde er ubehagelig i sosiale settinger, betyr det i det minste at du har oppnåd ketose. Mange som er i ketose bruker å pusse tennene flere ganger daglig, eller tygge tyggegummi for å motvirke den vonde lukten.

 

2.Vekttap

Keto dietten fremmer gjerne vekttap, både på kort og lang sikt. Mange opplever gjerne et betydelig vekttap den første uken, men dette skyldes som regel at karbohydratlagrene tømmes, og karbohydrater binder store mengder vann. Vekttapet kommer derfor ikke av at man har slanket bort store mengder fett, men som følge av væsketap.

Etter det første betydelige vekttapet som hovedsakelig skyldes væske, skal vekten fortsette å gå nedover så lenge du spiser i kaloriunderskudd.

ketose
Vekttap over tid er et sikkert tegn på at kroppen er i ketose.

3.Økt antall ketoner i blodbanen

Et resultat av keto dietten er et økt antall ketoner i blodbanen, og et mer stabilt blodsukker. Jo lengre ut i keto dietten du kommer, desto mer vil kroppen benytte seg av fett og ketoner i større grad. Den mest pålitelige måten å måle graden av ketose på, er å måle nivået av ketoner i blodet ved å bruke et spesial måleverktøy som målet ketonnivået ved å regne ut mengden betahydroxhybutyrate (BHB) i blodet. I følge eksperter er ketose oppnåd når verdiene ligger på 0,5-3,0 mol/L.

4.Økt antall ketoner i pusten og urinen

En annen måte å måle ketonnivået på er å analysere pusten. Denne testen gjøres ved at man måler aceton mengden, en av de tre hovedkomponentene i ketose. Dette vil gi deg en pekepinn på kroppen ketosenivå, og har vist seg å være ganske pålitelig. Et tredje alternativ er å måle ketoner i urinen. Dette kan enkelt gjøres ved å bruke en indikator strips. Minuset er at disse ikke alltid er like pålitelige.

 

5.Nedsatt matlyst

Mange rapporterer om nedsatt matlyst når de har oppnåd fullstendig ketose. Nøyaktig hvorfor dette skjer, gjenstår å finne ut av, men det mistenkes at man føler mindre sult som følge at økt av proteiner og frukt, samtidig som det skjer en endring av kroppens hormoner.

6.Problemer med fordøyelsen

Keto dietten vil for de fleste innebære store forandringer i kostholdet, og en følge av dette kan være utfordringer med fordøyelsen. Noen vil oppleve forstoppelse, andre får løs mage. Noen av disse problemene bør gi seg når kroppen har vendt seg til den nye maten, men det kan være lurt å være klar over at du kan oppleve vansker med fordøyelsen.

Et godt tips er å innta mye kalorifattig grønnsaker. Disse har så lite karbohydrater at de ikke vil være i konflikt med ketosen, samtidig inneholder de rikelig med fiber som er bra for fordøyelsen.

ketose
Sørg for å spise rikelig med kalorifattige grønnsaker som er rik på fiber.

7.Søvnproblemer

Dårlig søvn og vanskeligheter med å sove kan være et tegn på at kroppen er i ketose. Heldigvis vil dette som regel avta etter noen få uker i det kroppen har vendt seg til den nye tilstanden.

 

8.Midlertidig utmattelse

Den tidlige fasen i en ketose diett kan for mange oppleves utfordrende. En av de vanligste bivirkningene er redusert energinivå og kortere tid før utmattelse inntreffer. Nettopp dette fører til at mange gir opp dietten før de faktisk oppnår full ketose og kan høste fruktene av de positive helsefordelene den kan føre med seg.

Når kroppen blir tvunget til å endre kostholdet den er vant til, vil det av naturlige årsaker ta en stund før den tilpasser seg en helt ny type mat. Det kan ta så mye som 7-30 dager før du er i full ketose. For å redusere trøttheten og å holde konsentrasjonen oppe, kan det lønne seg å innta drikke med tilsatt elektrolytter. Elektrolytter tapes som regel raskt på grunn av det økte vanntapet som følger med reduksjon av karbohydrater og prosessert mat. Når du tilsetter elektrolytter, ta sikte på å få i deg 2000-4000mg salt, 1000mg kalium og 300mg magnesium daglig.

9.Midlertidig reduksjon i prestasjoner

Dette henger sammen med punktet over. Når inntaket av karbohydrater reduseres til et minimum, vil man gjerne oppleve slapphet og utmattelse, som igjen fører til en reduksjon i prestasjonsnivå. Dette skyldes hovedsakelig reduksjonen av glykogen i musklene, hovedkilden til energi for alle former for aktivitet med høy intensitet.

Etter noen uker vil gjerne prestasjonsnivået øke til nærmere normalen, og i enkelte idretter som ultraløp eller svært langvarige konkurranser, kan faktisk keto dietten være en fordel. Keto dietten øker også kroppens evne til å forbrenne fett, det største energilageret vi har.

En studie fra 2015 fant at utøvere som hadde byttet til keto diett, forbrant 230% mer fett under trening sammenlignet med utøvere som ikke fulgte denne dietten. Selv om det er lite sannsynlig at keto dietten kan heve prestasjonen til eliteutøvere, bør det være fullt mulig å kombinere dietten med idrett på et relativt høyt nivå.

ketose
I idretter med lang konkurransetid, som blant annet ultraløp, kan keto dietten ha store fordeler ettersom kroppen lærer seg å forbrenne fett mer effektivt.

10.Økt fokus og mer energi

Mange som følger keto dietten rapporterer om økt fokus og mer energi. Dette skjer etter en periode med flere bivirkninger i det kroppen tilvenner seg ketosen. Når full ketose tilstand er oppnådd, vil ketonene fungere som en svært effektiv næringskilde til hjernen og kan faktisk være med på å motvirke hukommelsestap, samt bidra til god hjernehelse.

Å kutte ut karbohydrater kan også være med på å stabilisere blodsukkeret, noen som igjen øker fokuset og konsentrasjonen.

 

Raspberry Ketones

Raspberry Ketones er spesielt utviklet for deg som er klar for å fokusere ekstra mye på trening og kosthold og å få kontroll på vekta. Ketoner fra bringebær er veldig populære blant mange som vil gå ned noen kilo. Mange rapporterer om gode resultater når de kombinerer det med trening og et balansert kosthold! Laboratorieforsøk har vist at disse ketonene kan øke metabolismen (forbrenningen). Det er også gjort funn som tyder på at raspberry ketone kan øke nivåene av et hormon som heter adiponectin – et hormon som er med på å regulere forbrenningen vår.

Kr 249,-          –        Bestill her

 

Konklusjon 

Det er en rekke faktorer som kan hjelpe deg å identifisere om du er i ketose eller ikke. Dersom du følger retningslinjene for en keto diett og klarer å holde ut gjennom de første ukene når bivirkningene melder seg, vil du sannsynligvis oppnå full ketose. Ønsker du å finne ut om du er i ketose med 100% sikkerhet, kan dette gjøres ved å måle ketonnivået i blodet, pusten eller urinen på ukentlig basis. Hvis du går ned i vekt, trives med hverdagen og keto dietten og samtidig føler deg friskere, er det sannsynligvis ikke nødvendig, og alt tyder på at du har gjort noe riktig.

Kilde
Mawer, Rudy. (2018). 10 Signs and Symptoms That You’re in Ketosis. Healthline.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

PMS plager? Prøv VitaWoman PMS Relief – Helt GRATIS!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022